Erhverv
1000-kronesedlen ude af spil – men har du glemt en i skuffen? Sådan får du dem vekslet, inden at det er for sent
1000-kronesedlen og gamle pengesedler er nu officielt ugyldige som betalingsmiddel. Danskerne har indleveret over 20 milliarder kroner, men der er stadig mange sedler derude – især de helt gamle. Nu begynder sidste chance for at få pengene vekslet, og kun tre steder i landet kan hjælpe.
Tusindkronesedlens sidste rejse
Efter halvandet års nedtælling er det nu slut. 1000-kronesedlen samt flere ældre seddelserier mistede gyldigheden som betalingsmiddel den 31. maj 2025. Og danskerne har reageret. Hele 20,5 milliarder kroner er indleveret til Nationalbanken, heraf næsten 20 milliarder alene i 1000-kronesedler.
De mest udbredte 1000-kronesedler fra 2009-serien udgjorde ved indkaldelsens start 21,1 milliarder kr. I dag er kun omkring 1,4 milliarder kr. stadig i omløb – mange formodes at være gået tabt eller gemt som samlerobjekter.
De gamle pengesedler – nogle helt tilbage fra 1940’erne – har dog ikke haft samme fart over feltet. Kun 26 procent er blevet indleveret. Det svarer til 873 millioner kr. ud af en samlet værdi på 3,4 milliarder kr.
Hvad sker der nu?
Første fase af seddeludskiftningen er afsluttet. Næste skridt er, at sedlerne kun kan indløses fysisk på Nationalbankens tre indleveringssteder i Aarhus, Odense og København – og kun frem til 31. maj 2026. Herefter mister de deres værdi for altid.
Er du erhvervsdrivende, har du lidt ekstra tid. Sedler, som butikker og virksomheder har modtaget, kan stadig indleveres i bankerne frem til 13. juni – eller via kontanthåndtering frem til 30. juni.
I Grønland og på Færøerne er der lavet en særlig aftale, så kunder i de lokale banker kan veksle sedlerne frem til 31. maj 2026.
Danskernes viden reddede milliarderne
Nationalbanken har arbejdet hårdt for at informere borgerne om ændringen – og det har virket. Ca. 97 procent af befolkningen kendte ved fristens udløb til ændringen. Det er en markant stigning fra oktober 2024, hvor det var 91 procent.
66 procent kunne endda angive den præcise dato, hvor sedlerne blev ugyldige.
Størstedelen af sedlerne er blevet afleveret via kontantautomater og i butikker. Særligt detailhandlen har spillet en vigtig rolle i formidlingen, ligesom bankerne har stillet rammerne til rådighed for en smidig proces.
En kontant udfordring i digital tid
Der er stadig over 3 milliarder kr. i sedler, som forventes aldrig at blive indleveret. Enten fordi de er gået tabt, gemt, ødelagt – eller gemmes som minder.
Især sedler fra 1940’erne og 50’erne vurderes ikke at blive afleveret i større mængder. Nationalbanken har da heller ikke regnet med at se mange af dem igen.
Samtidig er sedlernes popularitet faldet i takt med digitaliseringen. Det er ikke længere usædvanligt, at mange ikke har haft en kontant i hånden i årevis.