Erhverv
Dagligvarebutikker drukner i bureaukrati: Milliardregning rammer kunderne
Danske dagligvarebutikker bruger over 1,3 milliarder kroner hvert år på bureaukrati – penge, der kunne være brugt på lavere priser, udvikling og bedre kundeoplevelser. Nu lyder opråbet fra branchen: Reglerne er blevet en belastning, og politikerne må tage ansvar.
Politikere skal tage ansvar
Danske dagligvarebutikker kæmper med en tung byrde af papirarbejde, indberetninger og regulerede procedurer, som hvert år koster branchen over 1,3 milliarder kroner. Det viser en ny analyse, der sætter tal på et voksende problem, som ifølge De Samvirkende Købmænd (DSK) hæmmer både vækst og konkurrenceevne.
Mens nogle regler – særligt inden for fødevaresikkerhed – naturligvis er nødvendige, mener DSK, at mange administrative krav er overflødige og bremser butikkernes drift. Ifølge analysen koster bureaukratiet omkring 12.000 kroner pr. beskæftiget. Med cirka 111.000 ansatte i dagligvarehandlen løber den samlede regning op i omkring 1,37 milliarder kroner om året.
DSK’s administrerende direktør, Jannick Nytoft, siger: “Det er ikke holdbart, at vores købmænd skal bruge så meget tid og ressourcer på papirarbejde og indberetninger i stedet for at drive deres forretninger.”
Milliardbeløb kan bruges bedre
De mange millioner, der hvert år bliver brugt på bureaukrati, kunne have været investeret i bedre kundeoplevelser, lavere priser, innovation og grøn omstilling. DSK mener, at dagligvarebranchen er et vigtigt omdrejningspunkt i danskernes hverdag, og at den fortjener bedre rammevilkår.
For at komme bureaukratiet til livs har DSK præsenteret et konkret regelforenklingskatalog med 55 forslag. Her foreslås blandt andet:
- Et generelt stop for nye byrder for virksomheder
- Et politisk mål om at reducere de administrative krav med mindst 25 %
- Oprydning i myndighedernes krav til indberetninger
- Indførelse af solnedgangsklausuler og uafhængigt lovråd, som kvalitetssikrer nye regler
DSK advarer om, at mængden af regulering vokser år for år – både fra dansk og EU-hold – og at det har store konsekvenser for butikkernes muligheder for at levere værdi til kunderne.
Samarbejde er nødvendigt
DSK opfordrer nu regeringen og Folketinget til at lytte og tage ansvar. De ønsker et tættere samarbejde om at forenkle lovgivningen og sikre mere fleksible og effektive regler for de butikker, der hver dag holder Danmark forsynet med mad og dagligvarer.
”Det er på tide, at politikerne tager ansvar og arbejder for at reducere byrderne, så vi kan sikre en sundere og mere konkurrencedygtig dagligvarehandel i Danmark,” siger Jannick Nytoft.