Familie

Danske afgifter holder liv i grænsehandlen: En voksende udfordring

Grænsehandlen mellem Danmark og Tyskland er i kraftig vækst, og det skyldes ikke kun de lavere priser i Tyskland, men også de høje danske afgifter på dagligvarer, alkohol, tobak og slik. Det er ikke kun en økonomisk udfordring for danske butikker – det påvirker også folkesundheden negativt.

Danske afgifter holder liv i grænsehandlen: En voksende udfordring
Bagagerum fyldt med varer fra en grænsebutik (Foto: Flemming Effersøe / Via Ritzau)
Af Rikke Lund 6. marts 2025

Hvordan afgifterne driver danskerne til grænsen

I takt med de stigende priser på dagligvarer i Danmark er flere og flere danske forbrugere begyndt at krydse grænsen for at handle i Tyskland. Den lave prisforskel, især på varer som slik, alkohol og tobak, lokker danskerne til grænsebutikkerne. Undersøgelser viser, at især unge voksne i alderen 18-29 år er tilbøjelige til at øge forbruget af disse varer, da de er langt billigere i Tyskland.

En undersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd (DSK) afslører, at næsten halvdelen af de adspurgte danskere oplever, at deres forbrug af slik og alkohol stiger som følge af grænsehandlen. De yngre generationer er mere udsatte for denne tendens, hvor hele 75 procent af de unge rapporterer, at de køber og forbruger mere af disse usunde varer på grund af de lavere priser i Tyskland.

Jannick Nytoft, adm. direktør for DSK, peger på, at de lavere priser i nabolandene er den primære årsag til, at danskerne vælger at handle i Tyskland. ”Tidligere var det især øl, sodavand, spiritus, vin og slik, der fik danskerne til at krydse grænsen. Men med stigende fødevarepriser ser vi nu en ny tendens: flere og flere fylder indkøbsvognen med dagligvarer.”

Håb i Psykiatrien: Får 4,5 mio. kr. til at udvide indsatsen med frivillige på psykiatriske afdelinger

Læs også: Håb i Psykiatrien: Får 4,5 mio. kr. til at udvide indsatsen med frivillige på psykiatriske afdelinger

Konsekvenserne for folkesundheden

De høje danske afgifter på varer som alkohol, tobak og slik skulle oprindeligt have haft en dæmpende effekt på forbruget, men i stedet ser vi nu, at de har den modsatte effekt. I stedet for at reducere forbruget, skaber de økonomisk incitament til at handle i nabolandene, hvilket øger danskernes indtag af usunde varer. Jannick Nytoft understreger, at dette ikke kun skaber økonomiske tab for danske butikker og staten, men også har en direkte negativ indvirkning på folkesundheden.

“De høje afgifter fører til et øget forbrug af usunde varer som alkohol, tobak og slik, hvilket er et paradoks, når hensigten med afgifterne ofte er at reducere forbruget,” siger Jannick Nytoft.

Opfordring til politisk handling

DSK opfordrer nu den danske regering til at overveje en ændring af moms- og afgiftsstrukturen. Et forslag er at indføre en reduceret moms på fødevarer og tilpasse punktafgifterne, så de danske priser kommer tættere på niveauet i de omkringliggende lande. På den måde håber DSK at kunne reducere grænsehandlen og samtidig skabe bedre økonomiske vilkår for danske butikker.

Danskerne tvivler på varslingssystemer for ekstremt vejr: Nordjyderne mest trygge

Læs også: Danskerne tvivler på varslingssystemer for ekstremt vejr: Nordjyderne mest trygge

Kampen for dansk frugt og grønt: 31 aktører går sammen om fremtiden

Læs også: Kampen for dansk frugt og grønt: 31 aktører går sammen om fremtiden