Erhverv

Danskernes offentlige forsørgelse når historisk lavt niveau

For første gang siden 1977 er andelen af danskerne, der modtager offentlig forsørgelse, på sit laveste niveau. Dette afslører en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som fremhæver betydelige ændringer i samfundets økonomiske landskab over de seneste årtier.

Danskernes offentlige forsørgelse når historisk lavt niveau
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
3. januar 2025
Af Benedikte Jensen

I analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser det sig, at kun 15,7% af befolkningen mellem 16 og 64 år nu modtager offentlig forsørgelse, hvilket er en markant nedgang fra en tidligere top på 25,8% i 1995. Dykkes der ned i tallene, kan flere årsager til denne udvikling identificeres. Først og fremmest peger analysen på en stærk efterspørgsel efter arbejdskraft kombineret med en aktiv arbejdsmarkedspolitik. Det danske arbejdsmarked har som følge af dette set et opsving, hvor mange tidligere kontanthjælpsmodtagere nu indgår i arbejdsstyrken.

Betydningen af økonomiske konjunkturer

Igennem de seneste årtier har økonomiske konjunkturer, som IT-boblen og finanskrisen, midlertidigt påvirket antallet af danskere på offentlig forsørgelse. Men analysen fremhæver også, hvor hurtigt kurven har vendt tilbage til en nedadgående tendens, når markedet har stabiliseret sig. Dette viser ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd styrken i dansk økonomi og dens evne til at integrere folk på kanten af arbejdsmarkedet.

Ny CEPOS-analyse: Antallet af nyfødte pr. jordemoder er næsten halveret

Læs også: Ny CEPOS-analyse: Antallet af nyfødte pr. jordemoder er næsten halveret

Fremtiden for offentlig forsørgelse

Selvom analysen fremhæver den nuværende lave procentdel som et positivt økonomisk signal, advares der imod at hvile på laurbærrene. Det danske arbejdsmarked skal fortsat være fleksibelt og inkluderende, specielt når markedsforholdene ændrer sig. Forskerne bag analysen understreger, at aktive beskæftigelsesindsatser og investeringer er nødvendige for at fastholde dem, der nu er kommet i arbejde, især hvis konjunkturerne igen skulle skifte.

Lokale projekter i Horsens modtager støtte fra NRGi’s Værdipulje

Læs også: Lokale projekter i Horsens modtager støtte fra NRGi’s Værdipulje