Forbruger

Digitale spørgeskemaer løfter kræftbehandlingen i Midtjylland: Patienternes svar styrer behandlingen

I Region Midtjylland bliver kræftpatienter aktivt inddraget i deres behandling med digitale spørgeskemaer. Systemet gør det muligt at skræddersy behandlingen og undgå unødvendige kontakter. Erfaringerne viser både højere kvalitet og bedre brug af sundhedsvæsenets ressourcer.

Digitale spørgeskemaer løfter kræftbehandlingen i Midtjylland: Patienternes svar styrer behandlingen
På billedet ses sundhedspersonale i gang med at gennemgå et digitalt spørgeskema, som en patient har udfyldt hjemmefra (foto: Region Midtjylland)
Af Rikke Lund 27. maj 2025

Digitalt overblik gør kræftforløb mere målrettede

I over et årti har kræftpatienter i Region Midtjylland spillet en aktiv rolle i deres egen behandling. Ved hjælp af digitale spørgeskemaer indsender de regelmæssigt information om deres symptomer og helbredstilstand hjemmefra. Det giver sundhedspersonalet et klart billede af patientens aktuelle situation og behov – og dermed bedre mulighed for at målrette behandlingen.

Systemet med patientrapporterede oplysninger (PRO) er i dag en integreret del af behandlingen på flere af regionens kræftafdelinger. Svarene vurderes systematisk og bruges som grundlag for, om der skal ske kontakt eller opfølgning. Ifølge cheflæge Anni Ravnsbæk på Aarhus Universitetshospitals kræftafdeling har PRO haft stor betydning for kvaliteten i patientforløbene.

”PRO giver os et systematisk indblik i, hvordan patienterne har det gennem hele behandlingsforløbet. Det gør os i stand til at forudse og tilpasse behandlingen. Vi slipper for kontakter, hvor alt er i orden, og kan i stedet bruge tiden der, hvor der er behov,” siger hun.

Temu solcremer dumper: Hormonforstyrrende stoffer fundet

Læs også: Temu solcremer dumper: Hormonforstyrrende stoffer fundet

Mere kvalitet – mindre spildtid

I dag anvendes systemet i 23 forskellige kræftforløb og understøttes digitalt af platformen AmbuFlex. Over 16.000 kræftpatienter er i øjeblikket tilmeldt, og alene hver måned modtager Region Midtjylland ca. 3.500 spørgeskemaer. Det anvendes blandt andet til opfølgning på brystkræft, lungekræft og prostatakræft.

PRO handler dog ikke om at fjerne den menneskelige kontakt – tværtimod.

”Med PRO oplever vi, at patienten sætter dagsordenen for samtalen. Vi kan hurtigt se, hvad der fylder for patienten – og det styrker dialogen og den fælles beslutning,” siger Hanne Linnet, cheflæge ved Regionshospitalet Gødstrup.

Den digitale løsning gør det muligt at forudse og reagere på symptomer i tide. Det betyder også, at man i højere grad undgår spildtid og unødvendige kontroller, hvor alt er normalt. Derimod bruges ressourcerne dér, hvor de virkelig gør en forskel – til gavn for både patienter og sundhedssystemet.

En styrket indsats med Kræftplan V

Region Midtjylland har med sin erfaring sat en retning, der nu også bakkes op af Kræftplan V, som har særligt fokus på patientinddragelse og individuelt tilpassede forløb. Det vækker begejstring hos regionsrådsformand Anders Kühnau.

”Vi har i Region Midtjylland et stærkt både politisk og fagligt fokus på at tilrettelægge kræftbehandling efter patientens ønsker. Samtidig viser de erfaringer, vi gennem mere end 10 år har bygget op, at tilgangen faktisk styrker kvaliteten, og samtidig gør sundhedsvæsnet mere effektivt,” udtaler han og tilføjer, at regionen er klar til at arbejde endnu mere målrettet med individualisering af behandlingsforløb.

De mange års erfaring med PRO viser, at digital inddragelse ikke kun er et teknisk værktøj – men et reelt løft af både dialog og behandling.

Lad hækken gro: Enkle skridt, der redder havens dyr

Læs også: Lad hækken gro: Enkle skridt, der redder havens dyr

Ny pris hædrer industriens unge talenter – og dem der bakker dem op

Læs også: Ny pris hædrer industriens unge talenter – og dem der bakker dem op