Forbruger

Din mobil som sundhedsassistent: Derfor stoler danskerne mere og mere på sundhedsapps

Flere og flere danskere bruger deres mobil til at holde styr på helbredet – og det stopper ikke ved skridttælleren. Fra menstruationscyklus til hjertemonitorering giver apps nye muligheder for at tage kontrollen over egen sundhed. Det kan ændre både vaner og tabuer – og potentielt forbedre hele vores sundhedssystem.

Din mobil som sundhedsassistent: Derfor stoler danskerne mere og mere på sundhedsapps
(foto: Framna)
Af Rikke Lund 29. maj 2025

Mobilen er blevet vores digitale sundhedscoach

Mobiltelefonen er ikke længere kun til underholdning og kommunikation. Den er blevet et vigtigt værktøj i danskernes sundhedsrutine – og med god grund. De nyeste apps giver adgang til at tracke alt fra søvn, skridt og kalorieindtag til mere følsomme områder som blærekontrol og hjerterytme.

Ifølge Mobile App Trends Report 2025 fra tech-virksomheden Framna har hele 71 % af danskerne tillid til sundhedsapps, og 44 % regner med at tage dem i brug i løbet af det kommende år.

Med den tillid og teknologiske udvikling er Danmark nu blandt de lande, der går forrest med digitale sundhedsløsninger. AI og avanceret appteknologi åbner nemlig nye muligheder for både forebyggelse og håndtering af sygdomme – og kan bidrage til at bryde med tabuer omkring fysisk og psykisk helbred.

Temu solcremer dumper: Hormonforstyrrende stoffer fundet

Læs også: Temu solcremer dumper: Hormonforstyrrende stoffer fundet

Fra simpelt værktøj til livsvigtig støtte

Sundhedsapps startede som simple skridttællere og kalorieberegnere – men i dag er de langt mere avancerede. Nu bruges de også til at overvåge alvorlige tilstande som inkontinens, søvnforstyrrelser og hjerteproblemer.

Flere danskere benytter i dag mobilens sundhedsteknologi som støtte i hverdagen – ikke bare til at holde sig sund, men til at leve med sygdom. Det betyder, at vi bevæger os væk fra reaktiv behandling og i retning af en mere proaktiv tilgang til helbredet.

Ifølge Framnas danske direktør, Kristian Friis, er vi midt i et skifte: “Mobilens sundhedsteknologi er ikke længere kun for de raske. Vi ser i stigende grad, at apps bruges som et værktøj til at håndtere komplekse sygdomme som hjerteproblemer og inkontinens.”

Brug med omtanke – men stort potentiale

Selvom potentialet i apps er enormt, kræver udviklingen også klare retningslinjer for databeskyttelse. Apps, der indsamler helbredsoplysninger, skal nemlig leve op til både GDPR og sundhedsfaglige krav.

I 2024 tog det offentlige et vigtigt skridt ved at etablere Nævnet for Sundhedsapps under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Nævnet vurderer og anbefaler relevante apps – både til borgere og sundhedsprofessionelle.

Dermed står Danmark stærkt i forhold til at sikre, at udviklingen af sundhedsapps både er effektiv og ansvarlig – og kan være med til at forbedre folkesundheden på lang sigt.

Lad hækken gro: Enkle skridt, der redder havens dyr

Læs også: Lad hækken gro: Enkle skridt, der redder havens dyr

Ny pris hædrer industriens unge talenter – og dem der bakker dem op

Læs også: Ny pris hædrer industriens unge talenter – og dem der bakker dem op