Efter tilsagn om millioninvesteringer: Butiksvinduerne fyldes med rekordfart i Juelsminde

17. maj 2024
Efter tilsagn om millioninvesteringer: Butiksvinduerne fyldes med rekordfart i Juelsminde
Fra venstre er det: Helle Rosenberg, direktør for Kystlandet, Ole Vind, borgmester i Hedensted Kommune, Tina Vind Traberg, formand for Juelsminde Handelsstandsforening og erhvervs- og turismechef, Heidi Baltzer Schmidt fra Hedensted Erhverv. Hedensted Kommune

Flere og flere butikker og restauranter åbner i øjeblikket i den lille østjyske havneby Juelsminde, der oplever stor interesse fra både erhvervsdrivende, gæster og investorer. Den forestående sommersæson og spændende udviklingsperspektiver i havne- og midtbyområdet lokker nu betydelige investeringer og gæster til byen, som er kendt for sine sandstrande og maritime miljø.

Smilene er brede og optimismen er stor i Juelsminde i øjeblikket.

Sidste år lykkedes det lokale aktører og Hedensted Kommune at tiltrække store millioninvesteringer fra blandt andre Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til udvikling mellem havneområdet og selve Juelsminde by, som hvert år besøges af mange sejlere, sommerhusgæster og andre former for turister.  

Og selvom der først for alvor vil blive taget hul på nye initiativer i form af fx etablering af et nyt havnetorv, strandpark, byggeri mv. til næste år, så kan man tydeligt fornemme, at interessen for Juelsminde og mulighederne i byen, er taget betydeligt til.

Det forklarer Tina Vind Traberg, formand for Juelsminde Handelsstandsforening:

– Juelsminde har altid været interessant at drive forretning i, men interessen har virkelig skiftet gear, efter planerne om at udvikle og sammenbinde by og havn for alvor blev konkrete sidste år. For lokalerne får ikke lov til at stå tomme ret længe. Det betyder, at der er masser af spændende nyheder for både turister og byens egne borgere, nu hvor vi går ind i sommerperioden – og det lover godt for de kommende år, hvor vi skal gøre Juelsminde til en endnu mere spændende og levende handelsby året rundt.

I løbet af det første halvår af 2024 er 10 nye butikker og restauranter åbnet eller på vej til at åbne. Og flere er sandsynligvis på vej. Et bemærkelsesværdigt højt antal, der ikke er set så stort i nyere tid, hvis nogensinde.  

Det glæder Erhvervs- og turismechef i Hedensted Erhverv, Heidi Baltzer Schmidt

– Vi ser en god blanding af attraktive kædebutikker, som mange efterspørger, unikke specialbutikker og nye spændende spisesteder. Det gør bare, at det bliver endnu mere spændende at besøge Juelsminde. Uanset om man har lejet et sommerhus i området eller måske kører til Juelsminde for at handle og få en is på havnen. Mangfoldigheden i butikker og oplevelser vil helt klart have en effekt på både byliv og antallet af besøgende – både på kort sigt i den forestående sæson, men også længere sigt i takt med, at Juelsminde udvikler sig i de kommende år.

Tæt, lokalt samarbejde bærer frugt
Hedensted Kommune har sammen med flere lokale grupperinger, herunder det lokale Visionsråd samt Juelsminde Havn & Marina arbejdet målrettet med at skaffe finansieringen til byudviklingen. Efterfølgende lykkedes det også at sikre midler til højvandssikring af byen i samarbejde med byens digelag. To projekter, der skal gå hånd i hånd over de kommende 3-4 år.

Derfor er Hedensted-borgmester Ole Vind begejstret over, at der allerede nu er ekstraordinær stor interesse for Juelsminde by.

– Vi har flere meget spændende projekter på vej i Juelsminde, så jeg er ikke overrasket over udviklingen. Men jeg er overrasket over, at det er gået så stærkt her i starten af 2024, mens vi stadig er i gang med at planlægge, hvad der skal ske. Det siger noget om, at rigtig mange tror på Juelsminde og en fremtid der. Både som turistby med en sæson, der strækker sig over mere af året, og også i højere grad som en by, hvor man bosætter sig, blandt andet fordi jobmulighederne bliver mere varierede, og mange gerne vil bo i områdets skønne natur.

Netop naturen, adgangen til havet og de helt særlige omgivelser på spidsen af Juelsminde-halvøen er noget af det, der altid har virket som en magnet på gæster fra nær og fjern. Og det rummer stadig et uforløst potentiale, forklarer Helle Rosenberg, direktør for Kystlandet, der står for turismeindsatsen i Odder, Horsens og Hedensted Kommuner:

– Der er ingen tvivl om, at Juelsminde rummer nogle helt unikke kvaliteter, som kombinerer byliv, strand og havnemiljø i en charmerende totaloplevelse. Oplevelserne kommer vi til at fremhæve og forfine sammen i de kommende år – både med udviklingen af byen og det store projekt med højvandssikring, som også rummer en række spændende delprojekter, som i sig selv vil være et besøg værd. På den måde vil endnu flere få glæde af Juelsminde, uden at vi går på kompromis med byens særlige charme. Så jeg glæder mig over udviklingen – og til det fortsatte arbejde med at udvikle en af Danmarks bedste destinationer.   

FAKTA:

 • Alene i første halvår 2024 er følgende nye butikker eller restauranter enten åbnet eller på vej til at åbne.
  • Normal (åbnet 14. marts 2024)
  • Minde, boliginteriør (forventet åbning juni 2024)
  • Brinck Isenkram (forventet åbning juni 2024)
  • No. 9, delikatesser & café (åbnet marts 2024).
  • Pronails Shop and Academy (åbnet februar 2024)
  • Tina Viola Blomster (åbnet maj 2024)
  • Il Faro, restaurant (forventet åbning juni 2024)
  • Ny Form, fritidsbeklædning (forventet åbning juni 2024)
  • Hakkenålen (åbnet marts 2024)                     
  • Iben og Jespers Lopper (åbnet marts 2024).
 • Hedensted Kommune modtog i 2023 en investering fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, herunder EU’s Regionalfond, på i alt 30. mio. kr. til byudvikling og en bedre sammenhæng mellem havn og by. Hertil kommer 20 mio. kr. yderligere fra Hedensted Kommune og en række andre bidrag, som sammen med de private investeringer, som følger i kølvandet, indebærer en historisk investering i Juelsminde by.
 • Projektet, som realiseres med hjælp fra blandt andre Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse omfatter følgende aktiviteter:
  • Etableringen af en ny havneplads, som binder Juelsminde by, handelsgaden Odelsgade samt havn og marina bedre sammen.
  • Etableringen af nye rekreative faciliteter på Storstranden, der både kommer til at fungere som klimasikring og strandpark med rekreative elementer og anderledes mulighed for oplevelser.
  • Målet med projektet er, at:
   • Skabe øget turisme i en større del af året, som understøtter vækst, skabelse af arbejdspladser og øget bosætning i Juelsminde.
   • Der tiltrækkes betydelige private investeringer over de næste år – fx i ferieboliger, oplevelsestilbud, butikker og restauranter
   • Styrke hele Juelsmindehalvøen og Destination Kystlandet (Odder, Horsens og Hedensted Kommuner) som destination.
 • I december 2023 modtog Hedensted Kommune og Digelaget i Juelsminde 38 mio. kr. til kyst- og højvandssikring af byen – et projekt, der samlet set løber op i 100 mio. kr. og som rummer en række del projekter, som ud over højvandssikringen vil bidrage til at gøre Juelsminde mere attraktiv. Fx en stormport på havnen og rekreative elementer på Storstranden.
 • Juelsminde Havn & Marina har hvert år ca. 10.000 gæstebåde og blev i 2022 kåret til Årets Havn af Danske Tursejlere.
 • Hedensted Kommune havde sidste år ca. 422.000 overnatninger på kommuneniveau, heraf ligger langt de fleste overnatninger i sommerhusområderne i Juelsmindeområdet, hvor der er stor efterspørgsel.
 • Udviklingsplanen som har dannet grundlag for investeringen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er udarbejdet i et samarbejde mellem Hedensted Kommune, Juelsminde Havn & Marina, Juelsminde Visionsråd, Juelsminde Erhvervsforening, Juelsminde Handelsstandsforening, Juelsminde Digelag, Destination Kystlandet og Dansk Kyst- og Naturturisme.