Når den helt nye type ladestation til elbiler åbner d. 23. maj i Lund, sætter E.ON Drive Infrastructure en streg under deres ambitioner om ikke blot at være en ladeoperatør, men også turde tænke anderledes. Omtankestationen er mere end blot et sted til opladning af den firhjulede, for med grønne arealer, muligheder for at nyde kunst, kan man koble af, og lade tankerne flyde frit, mens bilen får strøm. Derudover kan man slappe af i den hyggelige lounge, også når det regner.
”Med Omtankestationen er stort set alt ved de kedelige og støjende asfaltpladser, vi i dag tanker og oplader på, vendt på hovedet. Her sker opladningen i grønne omgivelser med plads til gåture, og der er ro til at høre fuglene synge,” siger Anders Krag, som er ansvarlig for E.ON Drive Infrastructures arbejde med at bygge ladestationer i Europa. Den erfarne entreprenør lægger ikke skjul på, at han synes, vi bør gøre det bedre, og netop det har været en stor drivkraft bag Omtankestationen i Lund.
”I 1938 designede Arne Jacobsen en tankstation i Skovshoved, og siden det design, er vi ikke rigtigt kommet videre. Det er det samme, uanset hvor i verden du befinder dig, bare i andre udformninger, og nu ser det samme ud til at ske for ladepladserne. Spørgsmålet er bare, om det virkelig er det, vi vil. Vil vi plastre landet til med kedelige, intetsigende asfaltpladser – måske med et tag med udbyderens logo – så vi kan komme hurtigt videre?” spørger Anders Krag.
Del af gigantisk udvikling
Initiativet skal ses i lyset af, at der lige nu bygges ladepladser i rygende tempo både i Danmark og resten af verden. Det er denne gigantiske omlægning af infrastruktur, Anders Krag og E.ON Drive Infrastructure gerne vil bruge til at skabe forandring.
”Hvis vi ser på forudsætningerne, er de jo nogle helt andre, end dengang, vi stadig troede, at fossile brændsler var fremtiden. Uanset, hvordan vi vender og drejer det, tager det altså lidt tid at få en fuld opladning. Derfor prøver vi nu at udnytte til at lave noget, som passer bedre til den verden, vi lever i,” siger han.
Fokus på lokal bæredygtighed
Ud over at give ro til at tænke er Omtankestationen er også et bæredygtigt projekt. Der er brugt overskudsjord fra etableringen af ladestationen til at skabe et indbydende og varieret landskab, der passer til omgivelserne. Beplantningen er nøje udvalgt for at tiltrække fugle og bier, så biodiversitet i området styrkes.
Hvis man vælger at drikke kaffe og spise snacks fra den hyggelige lounge på Omtankestationen, vil man også se, at de er leveret af lokale handlende.
”Vi prøver at tænke bæredygtighed ind fra start til slut. I det ønske har det været oplagt at bruge lokale handlende. Det giver mindre CO2-udledning til transport, og samtidig øger det integrationen af Omtankestationen i lokalområdet,” siger Anders Krag.
En ny generation af ladestationer
Omtankestationen i Horsens er den første af sin art, men ambitionen er at åbne mange flere i Danmark og resten af Europa.
“Vi tror på, at Omtankestationen er en ny generation af ladestationer. Nu går vi forrest fra vores side, men jeg håber, at andre vil lade sig inspirere, så vi kan få skabt en forandring, der batter,” siger Anders Krag.
FAKTA OM OMTANKESTATIONEN
Hvor er den?
Den første Omtankestation er åbnet i Lund lidt uden for Horsens. Flere stationer er planlagt i Danmark og resten af Europa.
Hvad tilbyder den?
- Grønne omgivelser med plads til gåture
- Hyggelig lounge med kaffe og snacks
- Lokalt bageri, pizzeria og frisør
- Stisystem med spredte siddepladser
- Fokus på bæredygtighed med bl.a. brug af overskudsjord
Hvor bæredygtig er loungen på Omtankestationen?
- Bordene er lavet af tekstilaffald og 100% genanvendelige
- Gulvet er lavet af linoleum blandet med kakaoskaller med op til 98% naturlige råvarer, hvoraf 70% er hurtigt fornybare og 43% genanvendt
- Interiøret er udvalgt fra genbrugsbutikker, der støtter socialt udsatte mennesker og familier i økonomisk nød
- Gardinerne er lavet af biologisk nedbrydeligt linned
- Stolene er lavet af egetræ, som er blandt de mest miljøvenlige materialer, der i øjeblikket er tilgængelig
E.ON fremmer i øvrigt både bæredygtighed i egen virksomhed og via medlemskab af organisationer samt støttende initiativer.
Hvem står bag?
Omtankestationen er udviklet af E.ON Drive Infrastructure.
Lokale leverandører
Møblerne er fra WOUD, med hovedkontor i Horsens, der er kendt for bæredygtige møbler, og har leveret møbler til hele loungen.
Labland Arkitekter, fra Aarhus, er hovedarkitekten har stået for hele udviklen af Omtankestationen, en proces der har taget mere end to år.
Hvorfor er den anderledes?
Omtankestationen tilbyder et grønt og fredfyldt sted, hvor man kan koble af fra stress og jag. Dermed er står den i kontrast til både traditionelle tankstationer og de flade asfaltpladser, der i dag anlægges til ladepladser.
Hvor kan jeg finde mere information?
Se mere på https://edri.com/dk/omtankestation/