I flere kommuner er hver tiende unge mellem 15 og 24 år uden job eller uddannelse. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistiks registre.
På landsplan var 43.000 unge mellem 15 og 24 år hverken i job eller uddannelse i september 2023, hvor data løber til, men fordelingen er geografisk skæv.
De 43.000 unge uden job og uddannelse svarer til, at 6,3 procent af de danske unge i aldersgruppen ikke var i gang med job eller uddannelse.
I Gentofte Kommune er blot 3,6 procent af de unge uden job og uddannelse, mens det omvendte gælder for næsten hver ottende af de 15-24-årige (cirka 13 procent) i kommunerne Langeland og Lolland. I kommunerne Vordingborg, Odsherred, Guldborgsund og Assens gælder det for omkring hver tiende.
“Vi har en stor udfordring med alt for mange unge, der er uden job og uddannelse, men problemets størrelse er vidt forskelligt i forskellige dele af landet,” siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
”Der er et tydeligt mønster. De store byer har en lav andel af unge, der kæmper med at holde fast i job og uddannelse, mens billedet er helt anderledes på store dele af Sjælland, øerne og Fyn. I nogle kommuner er andelen dobbelt så stor som landsgennemsnittet. Det er bekymrende,” siger Emilie Damm Klarskov.
Udviklingen i Horsens
I Horsens Kommune har der været en lille stigning i antallet af unge uden job eller uddannelse fra 2022 til 2023. Antallet steg fra 800 til 820 personer, og andelen af unge uden beskæftigelse eller uddannelse steg fra 7,88 % til 7,98 %, hvilket svarer til en ændring på 0,1 procentpoint. Denne udvikling indikerer en svag forværring af situationen, hvilket kan skyldes forskellige faktorer som øget frafald fra uddannelsessystemet, socioøkonomiske udfordringer eller en stigende konkurrence på arbejdsmarkedet.
Tilflytning til studiebyerne kan ikke alene forklare forskellen
Mange unge, der vokser op i mindre byer og landområder, flytter til de større byer, når de skal begynde at studere. Dermed er det typisk de stærkeste unge, der flytter væk, mens de unge, der har det svært, bliver boende.
Det medvirker til at skævvride andelen af de unge, der ikke kommer i gang med job og uddannelse på tværs af kommunegrænserne. Men det kan ikke forklare hele forskellen.
”Flere af de unge, der for eksempel er vokset op i Lolland Kommune, klarer sig godt, men er flyttet fra kommunen, da de skulle tage en uddannelse. Men det er stadig mange af de samme kommuner, der ligger i den tunge ende, når vi korrigerer for den faktor,” siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Analysens hovedkonklusioner
- På landsplan er 6,3 procent af 15-24-årige uden job og uddannelse. Det dækker dog over væsentlige geografiske forskelle.
- I kommunerne Lolland og Langeland er næsten hver ottende unge mellem 15 og 24 år uden job og uddannelse, og i kommunerne Vordingborg, Odsherred, Guldborgsund og Assens gælder det for hver tiende.
- Især kommunerne Lolland, Langeland, Guldborgsund og Vordingborg har en højere andel af unge uden job og uddannelse blandt deres aktuelle beboere end blandt de unge, som er opvokset i disse kommuner.
Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registre
Anmærkning: Andele er beregnet pba. 15-24-årige i kommunen i det enkelte år, der har været i kontakt med udskolingen 8.-10. klasse. Unge på førtidspension indgår ikke i gruppen af unge uden job og uddannelse, men indgår i populationen, hvis de har gået i dansk udskoling.