Forbruger

Hvor vild er din have? Test det her!

Er din have en biodiversitetsoase? Find ud af, hvor vild din have er med Aarhus Universitets nye scorekort. Drop giften, lad krattet vokse og skab et vandhul – gør din have vildere!

Hvor vild er din have? Test det her!
16. juli 2024
Af Dina Bruselius

Vil du vide, hvor vild din have egentlig er? Det er blevet moderne at lade haven passe sig selv, og Aarhus Universitet har udviklet et scorekort til at vurdere biodiversiteten i din have. Scorekortet giver en score mellem 0 og 60 point, afhængig af, hvor mange tiltag du har gjort for at fremme biodiversiteten.

Sådan skaber du en vild have

Drop giften, lad krattet vokse, efterlad kvasbunkerne og lav et lille vandhul. Disse er blot nogle af de tiltag, du kan gøre for at skabe en vild have derhjemme og score højt på biodiversitetsskalaen.

Hent dine pakker hurtigt: Gavekort på spil fra PostNord

Læs også: Hent dine pakker hurtigt: Gavekort på spil fra PostNord

Selv mindre haver kan hæve biodiversiteten

De fleste haver vil formentlig score under 10 point, men med en relativt lille indsats kan de fleste komme op på mellem 15 og 20 point. Det er særligt imponerende, hvis du kan få din have til at score over 20 point.

Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse, forklarer:

“Selv i mindre haver eller på altaner er det muligt at højne biodiversiteten. Oftest drejer det sig om at gøre ingenting eller blot skabe rammerne for, at naturen selv kan udfolde sig. På den måde gavner du både dyr og planter, som du selv kan nyde godt af at kigge på, mens du slipper for at investere alt for meget tid og kræfter i havearbejdet.”

De bedste tiltag for en vild have

Det vigtigste tiltag er at droppe sprøjtegiften, hvilket giver fem point på biodiversitetsskalaen. Store træer med huller og døde grene samt fugtige eller våde områder er også gode tiltag, der giver en score på fire point hver.

Michael Carlsen uddyber:

“Store træer er gode levesteder for mange dyr, særligt hvis der er hulrum, som kan fungere som fuglehus for eksempelvis blåmejsen. Og så giver træer nedfaldne blade og grene, som pindsvin og andre smådyr kan bruge til skjul.”

Han tilføjer:

“Vådområder tiltrækker dyr, der lever og trives i det fugtige miljø, som for eksempel vandnymfer og frøer. Samtidig giver det bade- og drikkemuligheder for insekter, fugle og smådyr.”

Vil du teste, hvor vild din have er? Scorekortet fra Aarhus Universitet kan findes her

Gør din have til en biodiversitetsoase i dag!

Scorekort fra Aarhus Universitet
Scorekort fra Aarhus Universitet
Salling Group tilbagekalder Cashew nødder

Læs også: Salling Group tilbagekalder Cashew nødder