Familie
Hvordan fagfolk hjælper børn i familier præget af psykisk sygdom
Børn i familier, hvor en forælder har psykisk sygdom, risikerer at mistrives uden tilstrækkelig hjælp. Tre fagpersoner deler deres erfaringer og udfordringer i arbejdet med at støtte disse børn, og understreger, hvor vigtig tilliden er i deres arbejde.
Den afgørende tillid
Mere end 300.000 børn og unge i Danmark vokser op i familier, hvor en af forældrene lider af psykisk sygdom. Uden den rette støtte har disse børn en høj risiko for at udvikle mistrivsel eller endda selv blive ramt af psykisk sygdom. I en ny podcast møder vi tre fagfolk, der arbejder tæt på disse familier – skolelæreren, pædagogen og socialrådgiveren i psykiatrien. De deler deres erfaringer og fortæller om de mange udfordringer, de møder i deres arbejde med at hjælpe børnene og deres familier. Samtidig er de alle enige om, at tilliden spiller en central rolle i at skabe den nødvendige kontakt.
Forskellige perspektiver på arbejdet med børn i familier med psykisk sygdom
Line, der er lærer på en skole i Nyborg, Annika, pædagog i daginstitution, og Morten, socialrådgiver i voksenpsykiatrien, har alle hver deres rolle i at støtte børn, der vokser op i familier med psykisk sygdom. Line er ofte først klar over problemerne, når børnene reagerer tydeligt, hvilket kan være for sent til at gribe ind på en tidlig og effektiv måde. Hun udtrykker et ønske om at få kendskab til familiens situation tidligere, så hun kan hjælpe før problemerne bliver synlige for alle.
Foto: Adobe
Annika arbejder med de yngste børn og fortæller, hvordan hun fra starten forsøger at få emnet psykisk sygdom på banen i samtaler med forældrene, så der allerede fra begyndelsen er en åben dialog. “Vi skal ikke tage ansvaret fra forældrene. Vi skal hjælpe dem og fortælle dem, at vi er her,” siger hun. Dette skaber en gensidig tillid, som er vigtig for at kunne hjælpe både børnene og forældrene.
I Mortens tilfælde møder han forældre, der er indlagt i psykiatrien, og som er i en krisesituation. Han forklarer, at der i psykiatrien er pligt til at afdække, om der er børn i den indlagtes liv, og at han prøver at plante idéen om en samtale med familien, selvom forældrene ofte ikke er klar til at tage den snak med det samme. Det handler om at sætte frø, der kan høstes senere, når forældrene er parate til at tage imod hjælpen.
Hvordan tillid hjælper i komplekse situationer
Alle tre fagpersoner nævner, hvordan bekymrede forældre ofte er tilbageholdende med at åbne op om deres psykiske sygdom af frygt for konsekvenserne. Det kan skabe konflikt, især når en underretning til kommunen er nødvendig. Morten understreger dog, at det er vigtigt at forklare, at underretningen ikke handler om at tage deres børn, men om at sikre, at de får den nødvendige støtte.
I podcasten diskuteres også de udfordringer, fagfolk står overfor, som berøringsangst hos kolleger og stigmatisering af forældre, der lider af psykisk sygdom. Hvordan undgår man, at en forældres sygdom præger deres liv i lang tid efter sygdommen er forsvundet? Det er en udfordring, som fagpersonerne ofte står overfor i deres arbejde, og de understreger vigtigheden af at skelne mellem sygdommens indflydelse i perioder og det faktum, at mange mennesker kommer videre i livet og lægger sygdommen bag sig.
Podcasten er en del af en større serie, hvor Signe og Marie, som selv har oplevet at vokse op i familier med psykisk sygdom, deler deres historier. Derudover findes der episoder, hvor fagfolk deler viden og erfaringer, samt episoder, hvor forældre fortæller om deres oplevelser.
Foto: Adobe
Uddannelse og støtte til fagfolk
For at kunne hjælpe bedre og mere effektivt er der nu mulighed for fagpersoner at få uddannelse gennem Fagligt Fyrtårn, et kompetenceudviklingsforløb, der er rettet mod fagfolk, som arbejder med børn og unge i familier med psykisk sygdom. Annika og Line har begge taget denne uddannelse og har fået mere viden og redskaber til at kunne støtte børn og forældre i svære situationer. Dette forløb er et af flere initiativer fra Kombu, Det nationale kompetencecenter for børn og unge i familier med psykisk sygdom, som tilbyder faglig viden og træning til fagfolk i hele Danmark.
Foto: Psykiatrifonden
En vigtig støtte i en sårbar tid
De tre fagpersoner er enige om, at tillid og tidlig indsats er nøgleordene i arbejdet med familier, hvor en forælder har psykisk sygdom. Ved at have åbne samtaler, skabe et trygt miljø og være opmærksom på tegnene, kan fagfolk hjælpe børnene og forældrene til at få den nødvendige støtte i en svær tid.
Foto: Adobe