Insekter som fremtidens fødevarer: ENORM Biofactory fører an i udviklingen!

7. juni 2024
Insekter som fremtidens fødevarer: ENORM Biofactory fører an i udviklingen!
Foto: Erhvervsstyrelsen

ENORM Biofactory A/S i Flemming, lige uden for Horsens, er på en mission for at ændre danskernes madvaner. Virksomheden producerer årligt over 36.500 ton fluelarver, 2.500 ton insektolie og 11.000 ton insektproteinmel. Med støtte fra to EU-projekter, finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, har de opnået kvalitetscertificering og rådgivning i finansiering. Selvom deres produkter primært bruges til dyrefoder, er direktør Carsten Lind Pedersen overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid, før de også bliver en fast del af vores fødevarer.

En ny type olie på markedet

Carsten er særligt begejstret for larveolien, som han mener vil blive det første insektbaserede produkt på vores tallerkener. Han forklarer, at insektolie ikke kun er et miljøvenligt alternativ til palmeolie, men også har ernæringsmæssige fordele. Laurinsyren i larveolien har antibakterielle egenskaber, der kan hjælpe med at bekæmpe diarré, som det er set hos smågrise. Carsten mener, at disse sundhedsfordele vil gøre insektolie populær blandt forbrugerne.

Insektmel som et bæredygtigt protein

Næste skridt er insektmel, som Carsten forudser vil blive brugt i mange forskellige fødevarer, fra pasta til proteinbarer. Han påpeger, at insektmel har samme næringsværdi som animalsk protein, men er langt mere bæredygtigt. Planen er at raffinere insektmelet, så det bliver smagløst og kan integreres i forskellige produkter uden, at forbrugerne bemærker, at de spiser insekter.

En grøn og bæredygtig produktion

ENORM Biofactory er ikke kun fokuseret på at producere bæredygtige fødevarer, men også på at gøre deres produktionsproces så miljøvenlig som muligt. Over halvdelen af foderet til larverne kommer fra restprodukter fra danske fødevarevirksomheder, såsom mælke- og osteproduktion, ølproduktion og juicerester. Dette reducerer spild og udnytter ressourcerne optimalt. Desuden genvinder virksomheden en tredjedel af den energi, de bruger, gennem varmegenvinding.

Uddannelse og vækst

Jane Lind Sam, der har været med siden virksomhedens start i 2018, har spillet en central rolle i virksomhedens udvikling. Hun har sørget for at skaffe den nødvendige finansiering og rådgivning gennem EU-projekterne. Med en baggrund i medievidenskab har Jane lært at navigere i fødevareindustrien fra bunden. Hendes engagement i bæredygtighed har også ført til en Mini MBA i Sustainability Management.

Fremtiden for insekter som mad

Selvom der stadig er et stykke vej, før insekter bliver en almindelig del af danskernes kost, er vejen kridtet op. Forsøg med larveolie i hudcremer og chokolade viser, at der er potentiale for insektprodukter i fødevarer. Carsten og Jane er overbeviste om, at det kun er et spørgsmål om tid, før danskerne vænner sig til tanken om at spise insekter, især når de bliver præsenteret som bæredygtige og sunde alternativer.

ENORM Biofactory er en pioner inden for insektbaserede produkter og viser, at insekter ikke kun er fremtidens fødevarer, men også en løsning på nogle af de største udfordringer inden for bæredygtighed og ernæring. Hold øje med denne spændende udvikling – insekterne kommer, og de er her for at blive!

Læs mere om støtteprogrammer som SMV

ønne Kompetencer og SMV

gennem Virksomhedsprogrammet på Virksomhedsprogrammet.