Helbred

Jobansøgere frasorteres på grund af fordomme – ikke evner

Danske arbejdsgivere efterspørger ikke kun diplomer, men drivkraft og stabilitet. Alligevel bliver mange jobansøgere med særlige behov aldrig inviteret til samtale – alene på grund af fordomme. En ny analyse viser, at arbejdsmarkedet er mere rummeligt end før, men stadig præget af usynlige barrierer.

Jobansøgere frasorteres på grund af fordomme – ikke evner
(foto: Fonden Incita)
Af Rikke Lund 10. juni 2025

Motivation og stabilitet åbner døre

Når arbejdsgivere skal vurdere en kandidat til en stilling med særlige vilkår, er det ikke længere eksamensbeviser og erfaring, der står øverst på ønskelisten. Motivation, mødestabilitet og en god indstilling vægter langt højere. Det viser Incita Arbejdsgiveranalyse 2025, hvor kun 11,8 % af arbejdsgiverne nævner faglige kompetencer som det vigtigste ved praktik, og kun 38,6 % ved lønnet ansættelse.

Det afspejler et skifte på et arbejdsmarked, der mangler hænder. Flere virksomheder er åbne for at inkludere mennesker med særlige behov – især når de møder en kandidat, der vil jobbet og er klar til at samarbejde.

Temu solcremer dumper: Hormonforstyrrende stoffer fundet

Læs også: Temu solcremer dumper: Hormonforstyrrende stoffer fundet

Barrierer består – fordomme spænder ben

Selvom intentionerne er gode, bliver mange stadig fravalgt, før de får mulighed for at vise, hvad de kan. Hver anden arbejdsgiver vil automatisk sortere en ansøger, der er blind eller sidder i kørestol. En ud af fem vil ikke mødes med en person med psykiatrisk diagnose, og næsten 10 % sorterer kandidater med autisme fra – dog et fald fra 18 % i 2022.

Sprog er den største enkeltstående barriere. Hele 68,6 % afviser kandidater, der hverken taler dansk eller engelsk, og 40,8 % fravælger dem, der kun taler engelsk. Derudover sorteres kandidater med tatoveringer, religiøs hovedbeklædning eller en fortid som hjemløse også ofte fra – uden de får en reel chance.

Potentialet er der – men vejen er ikke lige

Mange virksomheder er klar til at tage socialt ansvar og give plads til mennesker med udfordringer, men praksis halter efter. Kun 17,7 % har prøvet at ansætte i såkaldte småjob, selvom 59,1 % siger, at de godt kunne forestille sig det.

En tredjedel oplever det som en administrativ jungle at ansætte personer på særlige vilkår. Der er også usikkerhed om mulighederne: Mere end halvdelen kender slet ikke til ordninger som personlig assistance, hjælpemidler eller mentorstøtte.

Samtidig har mange virksomheder allerede haft succes med løsninger som fleksibel arbejdstid, særlige hjælpemidler og en tættere dialog – tiltag, der ofte er simple, men effektive.

Et arbejdsmarked i forandring – og en fælles opgave

Når 61,3 % af arbejdsgiverne siger, at de både mangler arbejdskraft og gerne vil tage socialt ansvar, er fundamentet der. Det handler nu om at bygge bro. Og det kræver samarbejde – mellem jobcentre, virksomheder, politikere og civilsamfundet.

Overraskende fund: Næsebakterier kan beskytte mod dødelige sygdomme

Læs også: Overraskende fund: Næsebakterier kan beskytte mod dødelige sygdomme

Sol, strand og skoldninger: Danskernes sommerferie ender med rødglødende hud

Læs også: Sol, strand og skoldninger: Danskernes sommerferie ender med rødglødende hud