Familie

Konfirmationer i Horsens: Så mange unge vælger traditionen sammenlignet med resten af Danmark

Nye tal afslører store forskelle på tværs af Danmarks kommuner, når det gælder konfirmationer i Horsens. Med 72,20% af de unge konfirmeret ligger kommunen over det nationale gennemsnit, mens tendensen peger nedad.

Interaktivt danmarkskort med farvekodning der viser konfirmationsprocenten i danske kommuner fra 24,61% til 86,96%, illustrerer geografiske forskelle i antallet af konfirmander i Danmarks kommuner
Kortet afslører de dramatiske forskelle mellem danske kommuner, De røde områder omkring hovedstaden har konfirmationsprocenter på under 40%, mens de grønne områder i Jylland når over 70%. Kort: Lavendla
Af Gabriel Larsen 23. maj 2025

Markante forskelle mellem kommunerne

En omfattende kortlægning viser bemærkelsesværdige variationer i, hvor mange unge danskere der vælger konfirmation. Mens den landsdækkende konfirmationsprocent er faldet til 64,6 procent i 2024 – et fald fra 70,6 procent i 2008 – tegner der sig et tydeligt mønster mellem byområder og landdistrikter.

Tallene for konfirmationer i Horsens viser dog, at 72,20% af de unge vælger at blive konfirmeret, hvilket placerer kommunen over det nationale gennemsnit. De mest markante kontraster findes mellem nogle hovedstadsområder, hvor under en tredjedel af de unge konfirmeres, og udvalgte landdistrikter, hvor over fire ud af fem følger traditionen. Se det interaktive kort over alle kommuners konfirmationsprocenter her

DIF: Sådan vil vi gøre livet lettere for frivillige – mindre bøvl, mere fællesskab

Læs også: DIF: Sådan vil vi gøre livet lettere for frivillige – mindre bøvl, mere fællesskab

Kulturel mangfoldighed påvirker valget

Baggrunden for de store forskelle kan ifølge eksperter findes i en kombination af demografiske forhold og kulturelle forskelle. I områder med stor befolkningsmæssig diversitet følger færre automatisk folkekirkens traditioner, mens der samtidig sker en individualisering, særligt i byområderne.

De unge føler sig i mindre grad bundet af faste traditioner og vælger oftere deres egne veje til at markere overgangen fra barn til voksen. I mange landdistrikter forbliver fællesskabet omkring konfirmationen derimod stærkt forankret.

Nye ritualer vinder frem

Den faldende tilslutning til konfirmation spejler en bredere udvikling i danskernes forhold til religion og traditionelle ritualer. Denne tendens understøttes af de faldende medlemstal i folkekirken og et generelt skifte i, hvordan familier vælger at fejre deres børns overgang til voksenlivet.

Alternative ceremonier, der giver friere rammer for personlig udtryk, vinder gradvist terræn. Mange familier søger i dag mere fleksible måder at markere denne vigtige milepæl i deres børns liv.

Balancen mellem tradition og frihed

Udviklingen rummer både tab og gevinster. På den ene side mister samfundet nogle fælles kulturelle referencepunkter, når traditionelle ritualer svækkes. På den anden side åbnes der muligheder for individuel udfoldelse og personligt tilpassede ceremonier.

Paradoksalt nok kan netop denne frihed og en mere omskiftelig hverdag med mange valgmuligheder skabe et stærkere behov for meningsfulde traditioner – både gamle og nye – der tilbyder forankring og fællesskab i en tid, hvor mange efterspørger netop disse værdier. Dette specielt også for konfirmationer i Horsens.

Fremtiden for danske traditioner

For konfirmationer i Horsens og andre danske kommuner rejser denne udviklingen spørgsmål om, hvordan lokale fællesskaber bedst understøtter unge menneskers behov for den meningsfulde overgangsceremonier. Mens traditionelle rammer måske ikke længere passer alle familier, forbliver behovet for at markere vigtige livsfaser uforandret.

Kilde: Lavendla

Soldater som familiefædre: Når jobbet kæmper imod forældrerollen

Læs også: Soldater som familiefædre: Når jobbet kæmper imod forældrerollen

Nyt gennembrud kan redde flere børn med tilbagevendende blodkræft

Læs også: Nyt gennembrud kan redde flere børn med tilbagevendende blodkræft