Erhverv

Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

På trods af alvorlige advarsler om ålens kritiske tilstand, ser det ud til, at regeringen fortsætter med at tillade ålefiskeri. Grønne organisationer kalder det en uansvarlig beslutning, som truer den allerede hårdt pressede bestand.

Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere
Foto: adobe
Af Rikke Lund 15. marts 2025

Fortsættelse af fiskeri trods kritik

Selvom den europæiske ål er tæt på at uddø, ønsker regeringen at fortsætte fiskeriet, hvilket får hård kritik fra grønne organisationer. Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden har i årevis advaret mod den fortsatte fangst af ål og har krævet et totalt stop, som også er i tråd med videnskabelige anbefalinger.

Ålen er en kritisk truet art, og ifølge eksperter er der et akut behov for at beskytte bestanden. Nicolaj Lindeborgh, havbiolog hos Dyrenes Beskyttelse, påpeger, at forberedelserne til et ophør af ålefiskeriet har været på plads i mange år. “At man har fisket i den periode, har været medvirkende til, at bestanden ikke er forbedret i tilstrækkeligt omfang,” siger han. Han kritiserer, at man ikke lytter til de eksperter, der anbefaler fred for ålen, men i stedet fortsætter med fiskeriet.

Salling Group styrker markedspositionen med historisk vækst i 2024

Læs også: Salling Group styrker markedspositionen med historisk vækst i 2024

Anbefalinger fra eksperterne

Både Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening anbefaler, at licenserne for ålefiskeri udløber, og at fiskeriet stopper, indtil ålebestanden når et niveau, der kan retfærdiggøre en forsvarlig fangst. Henning Mørk Jørgensen, havbiolog hos Danmarks Naturfredningsforening, understreger, at det er selvmodsigende, at regeringen på den ene side vil forbedre den biologiske rådgivning, men på den anden side fortsætter med at tillade fiskeri, til trods for de klare anbefalinger om at stoppe.

Fremtidige perspektiver for ålebestanden

Der er dog tegn på, at ålen måske er på vej til at komme sig i de danske farvande, særligt efter indførelsen af årlige lukkeperioder for fiskeriet siden år 2000. Dog vurderes ålen stadig som kritisk truet, og eksperterne mener, at det er nødvendigt med en længere pause for at sikre fremtiden for bestanden.

Thomas Kirk Sørensen, marinbiolog fra WWF Verdensnaturfonden, fremhæver behovet for at lade ålen hvile i en længere periode. “Ålens forsigtige fremgang giver håb for, at bestanden kan komme sig, men det kræver, at vi giver ålen helt fred i en periode,” siger han. Han advarer imod at fiske en art, der allerede er truet af udryddelse.

Her er anbefalingerne fra Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden:

  • Stop for ålefiskeri
  • Annullér generationsskiftet i ålefiskeriet
  • Følg den videnskabelige rådgivning
Danske Idrætsråd & Samvirker sætter rekord: Medlemsvækst nærmer sig 850.000

Læs også: Danske Idrætsråd & Samvirker sætter rekord: Medlemsvækst nærmer sig 850.000

Vindmølleudbygning i Danmark stagnerer – kun 12 nye vindmøller i 2024

Læs også: Vindmølleudbygning i Danmark stagnerer – kun 12 nye vindmøller i 2024