Nyheder

Marinehjemmeværnet skruer op for NATO-opgave i Østersøen

Marinehjemmeværnet har taget et vigtigt skridt i Danmarks bidrag til NATO-aktiviteten Baltic Sentry, som skal beskytte kritisk undersøisk infrastruktur i Østersøen og Kattegat. Med et højere beredskab og nye initiativer styrkes overvågningen af de danske farvande.

Marinehjemmeværnet skruer op for NATO-opgave i Østersøen
Foto: Hjemmeværnet
Af Dinny Eriksen 16. februar 2025

Frivillige i højt beredskab

Marinehjemmeværnet har igangsat flere tiltag for at styrke indsatsen, hvor frivillige besætninger nu med kort varsel kan blive kaldt på opgave for at overvåge skibstrafikken og opdage eventuelle tegn på sabotage. Alle planlagte farvandsovervågninger, de såkaldte SURVEX-operationer, er nu dedikeret til Baltic Sentry.

“Når vi er på havet og indgår i den skærpede overvågning, bidrager vi til den generelle sikkerhed ved at være synlige og opmærksomme. Det er vores kerneopgave,” udtaler kommandør Henrik Holck Rasmussen, Chef for Marinehjemmeværnet.

Farvandsovervågningen ledes af det Nationale Maritime Operationscenter (NMOC), og observationer fra de frivillige giver Forsvaret og NATO et bedre overblik over situationen i Østersøen og Kattegat.

Forårsfornemmelser trods frost: Solrig lørdag venter

Læs også: Forårsfornemmelser trods frost: Solrig lørdag venter

Nye initiativer på lokalt plan

For at kunne honorere det øgede beredskab har Marinehjemmeværnets besætninger landet over taget initiativer til at sikre, at der altid er mandskab til rådighed. Frivillige har tilpasset deres tilgængelighed, og flere enheder har indgået samarbejder for at kunne bemande skibene døgnet rundt.

I Svendborg har Marinehjemmeværnet valgt at flytte sin fartøjsplacering for at være tættere på operationsområdet.

“Vi lå ikke ideelt inde i Svendborg, da det tog for lang tid at nå frem til relevante områder. Derfor har vi flyttet skibet, så vi hurtigere kan reagere på eventuelle hændelser,” forklarer flotillechef Casper Didriksen.

Lokalkendskab som en styrke

Marinehjemmeværnets besætninger har en særlig fordel i deres indgående lokalkendskab. De er vant til at operere i området og kan hurtigt spotte afvigelser i den normale skibstrafik.

“De frivillige har et rigtig godt billede af, hvordan trafikken er i området, og de kan derfor nemt spotte, hvad der falder uden for normalbilledet,” siger Henrik Holck Rasmussen.

NATO-tilstedeværelsen i Østersøregionen blev skærpet i januar 2025 og forventes at fortsætte i en længere periode. Med Marinehjemmeværnets nye beredskab er Danmark med til at sikre, at kritisk infrastruktur i farvandene omkring landet overvåges effektivt.

Hjemmevaernet kutter MV 805
Foto: Hjemmeværnet

Kilde: Hjemmeværnet

Tilbagekaldelse af populær multikernesandwichbrød

Læs også: Tilbagekaldelse af populær multikernesandwichbrød

Detailhandlen er under pres: Butikker lukker

Læs også: Detailhandlen er under pres: Butikker lukker