Kultur

Når håndværk møder historie: Erhvervselever fra Horsens bygger modstandsvogn

Den 5. maj 2025 er det 80 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelse. I den anledning har erhvervsskolen Learnmark og Håndværkskollegiet i Horsens stukket hovederne sammen med Frihedsmuseet og Frøslevlejren i et utraditionelt samarbejde. Eleverne skal bygge en rullende formidlingsvogn, der bygger bro mellem nutidens unge og unge under besættelsen.

Når håndværk møder historie: Erhvervselever fra Horsens bygger modstandsvogn
Foto: Learnmark
Af Nanna Madsen 26. februar 2025

Unge håndværkere bygger historisk vogn 

Når elever fra Learnmarks tømrerlinje møder ind den 4. marts, venter en noget anderledes skoledag. I stedet for skolens vante værksteder arbejder de denne dag på Håndværkskollegiet i Horsens, hvor de bygger en del af en mobil formidlingsvogn om den danske modstandskamp sammen med Frihedsmuseet, Frøslevlejren og fire andre erhvervsskoler landet over. 

Vognen bliver et centralt element i markeringen af 80-året for Danmarks befrielse og skal give nutidens unge indsigt i, hvordan deres jævnaldrende under besættelsen brugte håndværksmæssige kompetencer til at skabe kreative løsninger i modstandskampen. 

Inde i modstandsvognen vil der blive fortalt historier om, hvad nutidens unge kan lære af besættelsestidens ungdom og deres kamp for en bedre verden. En kamp, der ofte krævede praktiske færdigheder og kreative løsninger, f.eks. til at bygge skjulesteder til illegale beskeder eller til at udvikle hemmelige kodesystemer. 

I dag, hvor mange unge oplever en usikker fremtid præget af klimakrise, mistrivsel og globale udfordringer, kan fortidens erfaringer være en kilde til inspiration. Besættelsens unge viste, hvordan fællesskab og handlekraft kan gøre en forskel, selv når situationen ser allermest dyster ud. 

“Da vi fik tilbuddet om at deltage, sagde jeg ’ja’ med det samme. Det er en god tømrer-aktivitet, som også giver vores elever viden om befrielsen, datidens håndværk og historie generelt. Samtidig er det særligt, at vi er flere erhvervsskoler, der bygger vognen sammen, og at den kommer rundt i hele landet,” siger Harun Güler, faglærer på Learnmark. 

Forstander på Håndværkskollegiet i Horsens, Jens Peter Stou, ser projektet som en vigtig læringserfaring: 

“Vi lever i en omskiftelig verden, hvor vi dagligt bliver udsat for påvirkning fra mange sider. Sandheden er under pres. Og det er vigtigt, at vi giver vores unge håndværkere indsigt i, hvad der skete herhjemme for 80 år siden, så de får en bevidsthed om at være på vagt, når vi bliver truet på vores værdier og demokrati. Derfor har vi sagt ja til at være med i projektet.” 

Harerne finder nyt hjem i byens betonjungle

Læs også: Harerne finder nyt hjem i byens betonjungle

Erhvervsskoler spiller en nøglerolle 

Der er en særlig grund til, at det netop er erhvervsskolerne, der indgår i samarbejdet. Museumschef for Frøslevlejren, Morten Teilmann-Jørgensen udtaler: 

“Eleverne på erhvervsskolerne får en central rolle i fremtiden med opbygningen af den grønne omstilling og teknologiske udvikling. Men mange unge har svært ved at tro på, at det nytter. Det vil vi gerne være med til at ændre ved at vise, hvordan fællesskab og innovation kan føre til betydningsfulde forandringer. Og inspirationen finder vi i modstandskampen under besættelsen.” 

Learnmark-eleverne er de første, der starter arbejdet med formidlingsvognen, som senere vil blive videreudviklet af elever fra skoler i Aarhus, Aabenraa og København. Den færdige vogn præsenteres officielt på Frihedsmuseet den 5. maj, hvor den indgår i markeringen af befrielsesdagen. 

Efterfølgende vil den rejse rundt til skoler og kulturinstitutioner landet over. Her vil elever og andre besøgende kunne opleve stærke audiofortællinger, se eksempler på modstandsfolkenes opfindelser og få en fornemmelse af, hvordan unge under besættelsen handlede i en tid med store udfordringer. 

Her bygger eleverne formidlingsvogn: 

  • 4. marts: Håndværkskollegiet i Horsens/Learnmark 
  • 6. marts: Aarhus Tech 
  • 18. marts: EUC Syd – Aabenraa 
  • 25. marts: NEXT – København 
  • 27. marts: TEC – København

Kilde: Ritzau

Birthe Kjær og Hjerteforeningen hylder sundhedspersonale ved uddeling af Hjerteprisen 2025

Læs også: Birthe Kjær og Hjerteforeningen hylder sundhedspersonale ved uddeling af Hjerteprisen 2025

Mogensen’s T-shirt og ”Rumkuglen” slår alle forventninger på Lauritz.com

Læs også: Mogensen’s T-shirt og ”Rumkuglen” slår alle forventninger på Lauritz.com