Erhverv

Ny overenskomst åbner døren for flere unge i hotel- og restaurationsbranchen

3F Privat Service, Hotel og Restauration har indgået en ny overenskomstaftale med Dansk Erhverv og HORESTA. Aftalen præsenterer bl.a. lønstigninger, bedre arbejdsforhold og nye muligheder for unge, der ønsker at arbejde i branchen.

Ny overenskomst åbner døren for flere unge i hotel- og restaurationsbranchen
John Frederiksen, formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration. Foto: Joachim Rode
Af Nanna Madsen 7. marts 2025

Flere unge får mulighed for fritidsjob 

Fra januar 2025 bliver det lettere for unge mellem 13 og 17 år at tage et fritidsjob i hotel- og restaurationsbranchen. Den nye overenskomst tilpasses den kommende lovgivning, hvilket giver flere unge mulighed for at få erfaring med arbejdet som kok, receptionist eller tjener. For at sikre ordentlige arbejdsvilkår vil ansættelsesbeviset tydeligt angive, hvilke opgaver de unge må og ikke må udføre. 

“Den nye aftale vil gøre det muligt for endnu flere unge at få øjnene op for vores fantastiske branche og blive inspireret til at tage en uddannelse, for eksempel som receptionist, tjener eller kok. Vi har brug for flere faglærte, og nu har vi sikret rammerne for, at flere unge kan få mulighed for at stå bag gryderne eller opleve glæden ved at yde god service for gæsterne,” siger John Frederiksen, formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration. 

Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

Læs også: Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

Lønstigninger og bedre vilkår 

En af de store ændringer i den nye aftale er en stigning i særligt løntillæg fra 8,85 til 10,85% samt en forhøjelse af den arbejdsgiverbetalte pension fra 10,15 til 11,15%. Overenskomsten er en minimallønsoverenskomst, hvilket betyder, at den endelige lønstigning skal forhandles lokalt på arbejdspladserne. 

“I vores overenskomst har tillidsrepræsentanter og de ansatte ret til at forhandle deres løn hver eneste dag, og jeg forventer, at den vækst vi ser i branchen, også kommer de ansatte til gode,” forklarer John Frederiksen. 

Bedre balance mellem arbejde og privatliv 

Det har været et stort ønske blandt 3F’ere i hotel- og restaurationsbranchen, at der kom mere balance, tryghed og frihed i deres arbejde og privatliv. 

For at skabe mere balance mellem arbejde og privatliv indeholder aftalen flere nye tiltag. Forældre får ret til barnets tredje sygedag, og bedsteforældre kan nu tage to børnebørnsomsorgsdage. Derudover gives der ret til at ledsage nærtstående til helbredskonsultationer og samtaler med myndighederne. Dog uden løn. For ansatte med mere end fire måneders anciennitet forlænges perioden med fuld løn under sygdom fra fire til seks uger, og der tilføjes to ugers ekstra forældreorlov med fuld løn. 

“Med en overenskomstaftale der sikrer højere lønninger, flere jobmuligheder for unge samt mere frihed og tryghed for de ansatte, har vi forhandlet et solidt fundament for branchens fremtid. Det betyder, at vi også i fremtiden har en branche, hvor flere har lyst til at tage en faglært uddannelse og dygtiggøre sig i deres fag. Samtidig sætter vi rammerne for, at vi fortsat kan være stolte af vores gastronomiske niveau, der er blandt verdens bedste, og hvor man som gæst kan opleve en service, som gør hotel- eller restaurantbesøget til noget helt særligt,” udtaler John Frederiksen. 

Hovedpunkter for OK25 for hotel- og restaurationsbranchen 

  • Løn: Minimallønnen stiger samlet med 10,75 kr. i overenskomstperioden – fordelt med 3,75 kr. i 2025 og 3,5 kr. i 2026 og 2027. Det betyder en stigning i minimallønnen på mere end 1.700 kroner i overenskomstperioden. 
  • Særligt løntillæg: Det særlige løntillæg stiger med to procent fra 8,85 til 10,85% – der bliver lagt én procent på i 2026 og én procent i 2027. 
  • Genetillæg: Tillægget for at arbejde aften og weekend stiger med 3,5 pct. i 2025, 2026 og 2027. 
  • Pension: Arbejdsgivernes indbetaling til pension stiger med 1% per 1. maj 2025. Dermed indbetaler arbejdsgiverne fremover 11,15%, og lønmodtagerne betaler fortsat 2%. 
  • Elever: Lønnen til elever stiger med 4% pr. 15. maj i år. I 2026 og 2027 vil elevlønnen stige med 3,5%. Herudover stiger arbejdsgivers pensionsbidrag til elever mellem 18 og 19 år fra 8 til 11%, så alle elever fra maj 2025 samlet får 13% i pension, hvoraf de selv betaler 2%. 
  • Trygge lærepladser for elever: En stærk hotel- og restaurationsbranche kræver gode og trygge lærepladser, hvor elever får de bedste oplæringsmuligheder i et professionelt arbejdsmiljø uden chikane. Parterne vil derfor nedsætte en arbejdsgruppe, som skal arbejde med at styrke rammerne for oplæring, synliggøre virksomheder, der tager ansvar, og se på, hvordan man bedst forebygger og håndterer chikane. Målet er at sikre en attraktiv branche med ordnede forhold og et trygt læringsmiljø for eleverne. 
  • Fleksibel frihed: Nu har forældre fået retten til at holde fri ved barns tredje sygedag, og bedsteforældre får ret til to børnebørns-omsorgsdage. Samtidig får ansatte ret til at holde fri til at ledsage nærtstående familie ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder. Friheden er uden løn. 
  • Flere faglærte tjenere: Parterne er blevet enige om at styrke indsatsen for at få flere faglærte tjenere i perioden, samtidig er der ændret på lønstrukturen, så en faglært tjener, får en markant højere løn end nye ufaglærte, hvilket har været efterlyst i branchen. 
  • Barsel og forældreorlov: Til forældre bliver der givet to ugers ekstra betaling med fuld løn under forældreorlov. Ugerne er til fri fordeling. Soloforældre kan overdrage dele af orloven med fuld løn til nærtstående familiemedlemmer, og der er mulighed for at dele barselsorloven på fuld løn mellem mere end to personer. 
  • Løn under sygdom: For ansatte med 4 måneders anciennitet bliver der givet 2 yderligere uger med fuld løn under sygdom. Det betyder at man nu har fuld løn i 6 uger – herefter får man 90%. 
  • Tillidsrepræsentanter: Fremadrettet får tillidsrepræsentanter 10 timer over fire uger til at varetage deres hverv. Tidligere var det 10 timer på en måned. Det giver 10 timer ekstra om året til tillidsrepræsentantarbejde. Det er også aftalt, at hvis der er mere end én tillidsrepræsentant på virksomheden, så kan man få 20 timer til deling. 
  • Vederlag til arbejdsmiljørepræsentanter: Arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af 3F Privat Service, Hotel og Restauration, modtager et årligt vederlag på 9.000 kr. 

Kilde: Ritzau

Hemmelig frøbank beskytter Nordens madforsyning – minister vil styrke samarbejdet

Læs også: Hemmelig frøbank beskytter Nordens madforsyning – minister vil styrke samarbejdet

Kulforbruget falder drastisk i Danmark: En milepæl mod en grønnere fremtid

Læs også: Kulforbruget falder drastisk i Danmark: En milepæl mod en grønnere fremtid