Helbred

Ny strategi: Diabetesforeningen sætter retning for en sundere fremtid

Over 368.000 mennesker lever i dag med diabetes i Danmark. Sygdommen udgør en af landets største folkesundhedsudfordringer – og behovet for handling er akut.

Person med diabetes måler sit blodsukker med et glukosemåleapparat, hvor en sundhedsprofessionel hjælper med at anvende måleren på fingeren.
Tidlig opsporing og regelmæssig måling af blodsukker er afgørende for de mange danskere, der lever med diabetes, og kan forebygge alvorlige følgesygdomme. Foto: Adobe Express
Af Dinny Eriksen 24. maj 2025

På Diabetesforeningens årsmøde i Odense lørdag den 24. maj 2025, blev en ny og ambitiøs strategi enstemmigt vedtaget. Strategien har fokus på forebyggelse, bedre behandling og stærkere fællesskaber, og sætter kursen for foreningens arbejde de kommende år.

– Diabetes er en af de største udfordringer for folkesundheden. Alt for mange får først en type 2-diabetes-diagnose, når skaden er sket, og alt for mange mangler adgang til teknologi, der kan forebygge og forbedre livet med både type 1- og type 2-diabetes. Vi har brug for en ny tilgang, der forebygger i tide, sikrer bedre behandling og lige adgang til sundhed for alle, udtaler foreningens formand, Jørgen Andersen.

Klar retning og øget indflydelse

De 87 delegerede, der deltog i årsmødet i Odeon i Odense, stemte for en strategi, der sætter større pres på både politikere og sundhedsvæsen.

– Diabetesforeningen står stærkt, med voksende indflydelse, øget opbakning og et aktivt fællesskab. Nu tager vi næste skridt. Med en ny strategi skruer vi op for kampen for forebyggelse, bedre behandling og politisk handling – så mennesker med diabetes ikke overses, men prioriteres, siger Jørgen Andersen og tilføjer:

– I Diabetesforeningen skal vi være der, når mennesker berørt af diabetes har brug for os – uanset hvor de er i livet. Og vi skal være dem, der får politikerne til at handle.

Temu solcremer dumper: Hormonforstyrrende stoffer fundet

Læs også: Temu solcremer dumper: Hormonforstyrrende stoffer fundet

Ny hovedbestyrelse klar til at føre strategien ud i livet

På årsmødet blev også en ny hovedbestyrelse valgt. Henning Thygesen blev valgt som næstformand, mens Elias Munk, Louise Nørgaard og Waleed Shah trådte ind som bestyrelsesmedlemmer. Malene Rasmussen indtrådte som menigt medlem, og suppleanterne blev John Nyborg (1. suppleant), Jim Nielsen (2. suppleant) og Nicolai Nicolaisen (3. suppleant).

De nye medlemmer står nu i spidsen for at understøtte den nye strategi og sikre, at fællesskabet omkring diabetes bliver stærkere – både lokalt og nationalt.

Partnerskaber og engagement i centrum

Strategien lægger vægt på samarbejde med både sundhedsvæsenet, virksomheder og civilsamfundet. Et bredt og samlet engagement er ifølge formanden nødvendigt for at gøre en reel forskel.

– Vi kan ikke løse diabetesudfordringen alene. Men vi kan gå forrest og være en drivkraft i løsningerne. Vi åbner dørene bredt op og inviterer flere ind i kampen. Uanset om du har diabetes, er pårørende, frivillig, sundhedsfaglig eller nysgerrig, skal Diabetesforeningen være det oplagte valg. Vi vil engagere flere, gøre det nemt at være med – og vise, at vi er stedet, hvor man hører til og gør en forskel. Det fælles mål er at sikre bedre liv med diabetes – og færre, der rammes i fremtiden, siger Jørgen Andersen.

Strategiens fire centrale søjler

Den nye strategi er bygget op omkring fire centrale indsatsområder, som tilsammen skal styrke kampen mod diabetes:

Vi løfter diabetes og kronisk sygdom, så det bliver taget alvorligt

Diabetes skal anerkendes som den alvorlige kroniske sygdom, den er. Foreningen vil være en tydelig stemme i debatten og sikre, at sygdommen får en fast plads på sundhedsdagsordenen.

Vi arbejder for den bedste behandling og forebyggelse

Diabetesforeningen vil sikre behandling af høj kvalitet og bekæmpe ulighed i sundhed gennem lige adgang til teknologi og støtte – uanset hvor i landet man bor. Tidlig opsporing og primær forebyggelse bliver prioriteret.

Vi omsætter viden til handling

Forskning og ny viden skal ikke blot forblive i rapporter og studier, men bringes tæt på den enkeltes hverdag. Målet er, at forskningsbaseret viden hurtigt omsættes til bedre behandling og livskvalitet.

Danmarks stærkeste fællesskab for livet med diabetes

Diabetesforeningen vil være det naturlige samlingspunkt – fysisk og digitalt. Det skal være let at blive en del af fællesskabet, og foreningen skal være stedet, hvor mennesker med diabetes finder støtte, viden og engagement.

Fakta: Diabetes i Danmark

  • 91.000 er medlem af Diabetesforeningen
  • Hver uge rammes 8 børn af type 1-diabetes
  • Ca. 35.000 lever med type 1-diabetes
  • Ca. 332.000 lever med type 2-diabetes
  • 500.000 har forstadier til type 2-diabetes

Med en ny strategi og et styrket hold i bestyrelsen går Diabetesforeningen fremtiden i møde med klar retning og ambitionen om at gøre en forskel – for de mange, der lever med diabetes, og for dem, der kan undgå det.

Overraskende fund: Næsebakterier kan beskytte mod dødelige sygdomme

Læs også: Overraskende fund: Næsebakterier kan beskytte mod dødelige sygdomme

Sol, strand og skoldninger: Danskernes sommerferie ender med rødglødende hud

Læs også: Sol, strand og skoldninger: Danskernes sommerferie ender med rødglødende hud