Familie

Ørnens dag: Et eventyr med store vingefang og fascinerende naturoplevelser

Når Ørnens Dag løber af stablen søndag den 23. februar, vil 24 steder rundt omkring i Danmark være fyldt med erfarne ornitologer fra DOF BirdLife, som står klar til at guide naturglade deltagere på jagt efter de imponerende ørne. Dette er den 19. gang, at arrangementet inviterer danskerne til at opleve nogle af de mest majestætiske rovfugle i landet.

Ørnens dag: Et eventyr med store vingefang og fascinerende naturoplevelser
Havørn (Foto: Canva)
Af Rikke Lund 19. februar 2025

Garanti for ørneoplevelser i hele Danmark

I år lover arrangørerne gode muligheder for at spotte havørne over hele Danmark. De store fugle befinder sig ikke længere kun på enkelte lokaliteter, men er spredt ud i naturen, hvilket giver deltagerne flere steder at få de store vingefang på nært hold.

Ifølge Kim Skelmose, leder af DOF BirdLifes Projekt Ørn, er det et særligt år for ørnene: “I hårde vintre, hvor søer, fjorde og mange kystnære områder fryser til, kan større antal havørne stimle sammen på ganske få lokaliteter. Sådan er det ikke i år, hvor ørnene opholder sig meget spredt og så jævnt fordelt i landskabet, at der stort set er havørne i alle danske vådområder for tiden. Derfor tør vi godt love garanti for udsigt til ørne på langt de fleste af de 24 lokaliteter landet over.”

Håb i Psykiatrien: Får 4,5 mio. kr. til at udvide indsatsen med frivillige på psykiatriske afdelinger

Læs også: Håb i Psykiatrien: Får 4,5 mio. kr. til at udvide indsatsen med frivillige på psykiatriske afdelinger

Vejret afgør ørnekiggets kvalitet

Vejret vil spille en central rolle for, hvor nemt det bliver at få øje på ørnene. Hvis vejret er klart og lidt vindblæst, vil de store fugle være mere aktive og lettere at få øje på, mens de svæver over deres jagtmarker og territorier. I tilfælde af grå og disede dage kan ørnene vælge at gemme sig i terrænet, hvilket gør det sværere at få øje på dem.

Deltagerne vil blive guidet af erfarne ornitologer, og teleskopkikkerter vil hjælpe med at få nærbilleder af de majestætiske fugle, selv hvis de opholder sig langt ude i landskabet.

En sjælden mulighed for at opleve kongeørne

For de heldige kan der være chancer for at spotte den sjældnere kongeørn, som yngler i Lille Vildmose i Østhimmerland. Her er der mulighed for at få både kongeørne og havørne på himlen. Desuden er der blevet set en ung kongeørn på Lolland, og der er derfor også chancer for at få denne imponerende fugl på kikkert.

Kim Skelmose opfordrer deltagerne til at tage deres smartphones med: “Noget tyder på, at havørnehunnen i reden på Lolland, hvor vi har sat WEB-kameraer op, og døgnet rundt transmitterer ØrneTV, kan finde på at lægge æg netop i weekenden 22/23. februar. Det vil da være lidt af et højdepunkt, hvis vi på Ørnens Dag kan byde på direkte, levende billeder fra første færd af den næste generation af havørne i Danmark.

Kongeoern
Kongeørn (Foto: Canva)

Oplev det store vingefang sammen med ørneelskere

Ørnens Dag har allerede tiltrukket over 3.000 deltagere de seneste år, og det er forventet, at antallet vil stige, når endnu en mulighed for at opleve de imponerende rovfugle går i opfyldelse. Fra kl. 10.00 og de næste fire timer vil deltagerne kunne få vejledning og komme tættere på ørnene, mens de nyder den friske luft og den danske vinternatur.

Danskerne tvivler på varslingssystemer for ekstremt vejr: Nordjyderne mest trygge

Læs også: Danskerne tvivler på varslingssystemer for ekstremt vejr: Nordjyderne mest trygge

Kampen for dansk frugt og grønt: 31 aktører går sammen om fremtiden

Læs også: Kampen for dansk frugt og grønt: 31 aktører går sammen om fremtiden