Pas på hinanden ved stranden: Livreddernes vigtige opfordring

3. juli 2024
Pas på hinanden ved stranden: Livreddernes vigtige opfordring

Livreddernes vigtige opfordring efter åbning af badesæsonen: Pas på hinanden ved vandet

Sommeren er over os, og med det lune vejr strømmer danskerne til strandene for at nyde studenterfester, musikfestivaler, storskærmsarrangementer med fodbold, sommerafslutninger og hyggelige grill-aftener med familie og venner. Men selvom det er fristende at tage en dukkert eller begive sig ud på vandet, minder livredderne om, at sikkerheden altid skal være i højsædet.

Advarsel fra livredderne

René Højer, projektchef i TrygFonden, advarer mod farerne ved at bade alene, især sent om aftenen: “Sommeren er begyndt med lunt vejr de fleste steder i landet, og mange samles om aftenen til diverse sommerfester og festlige arrangementer. Så kan det være fristende at tage en dukkert eller begive sig ud på vandet. Men i de sene aften- og nattetimer er der både færre til at holde øje og opdage en eventuel farlig situation, ligesom mørke gør det svært at orientere sig. Drukneulykker kan desværre ske hele døgnet, så vi opfordrer til, at man aldrig går i vandet alene eller tager en solotur på havet – heller ikke selvom vennerne sidder inde på stranden. De kan ikke nødvendigvis se, hvis du kommer i vanskeligheder.”

Alkohol og vandaktiviteter er en farlig kombination

Når man nyder alkohol ved vandet, øges risikoen for ulykker markant. Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, understreger vigtigheden af at respektere vandet: “Aktiviteter i, ved og på vand er fantastiske, men de skal helst foregå på de rigtige tidspunkter, og man skal have respekt for vand. Alkohol og badning er en farlig blanding, for alkoholen påvirker din reaktionsevne og dømmekraft og betyder, at du har større risiko for at havne i en farlig situation og kan have sværere ved at redde dig selv. Så bliv gerne på land og få resten af selskabet til at gøre det samme – det er langt mere sikkert at gemme badeturen til dagen efter.”

Køn og sikkerhed ved vandet

TrygFonden har i mange år arbejdet med forebyggelse af drukneulykker og undersøgt danskernes adfærd ved vandet. Observationer viser, at mænd ofte er overrepræsenterede i drukneulykker og færdes alene og berusede ved havneområderne sent på aftenen og natten. “Mænd er generelt overrepræsenterede, når det gælder drukneulykker i Danmark. Noget, vi også kan se, er, at kvinder generelt er bedre til at følges ad og passe på hinanden. Hvis vi kan få mændene – både de unge og de voksne – til at gøre som kvinderne, er vi nået langt i forhold til drukneforebyggelse,” siger René Højer.

Med sommerens mange festlige aktiviteter og lune aftener er det vigtigt at huske på sikkerheden ved vandet. Livredderne opfordrer til at holde øje med hinanden, undgå alkohol ved badning og aldrig gå i vandet alene. Pas på hinanden og nyd sommeren sikkert!