Forbruger

Regeringens investering i erhvervsuddannelser: En kærkommen oprejsning for fremtidens faglærte

Regeringen har netop offentliggjort et udspil, der skal sikre et markant løft af erhvervsuddannelserne i Danmark.

Regeringens investering i erhvervsuddannelser: En kærkommen oprejsning for fremtidens faglærte
Erhvervsuddannelse (foto: Louise Aamann)
Af Rikke Lund 5. marts 2025

Et nødvendigt løft for erhvervsuddannelserne

Regeringens nye udspil til erhvervsuddannelserne bydes velkomment og betegnes som et nødvendigt skridt mod at sikre et stærkere arbejdsmarked i fremtiden. Med et markant løft på 660 millioner kroner årligt fra 2030 ser TEKNIQ, der repræsenterer det tekniske erhvervsliv, investeringerne som en redningskrans til en sektor, der kæmper med et stadigt voksende behov for kvalificerede medarbejdere.

Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ, understreger vigtigheden af at styrke erhvervsuddannelserne for at sikre den grønne omstilling og for at holde dansk erhvervsliv konkurrencedygtigt. Teknologisk udvikling og et stigende behov for faglærte kræver, at erhvervsuddannelserne udvikles til at matche fremtidens krav. Som hun udtrykker det: “Der er hårdt brug for det. Vi skal sikre den grønne omstilling og holde dansk erhvervsliv i førertrøjen i en stærkt omskiftelig verden.”

Maria Schougaard Berntsen underdirektoer i TEKNIQ
Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ (Foto: Via Ritzau)

Regeringens udspil lægger op til, at skolernes ansvar ikke kun skal være at modtage midler, men også at anvende dem fornuftigt – ved at opgradere udstyr, uddanne lærere og sikre et kvalitetsløft af undervisningen. Dette skaber en direkte forbindelse mellem de økonomiske investeringer og skolernes ansvar for at forbedre læringsmiljøet.

Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

Læs også: Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

Øget støtte til sårbare elever

En af de centrale elementer i regeringens plan er at forbedre støtte til sårbare unge og sikre, at de har samme muligheder for at gennemføre deres uddannelse som alle andre. TEKNIQ roser regeringens fokus på at sikre, at eleverne har et solidt sikkerhedsnet under uddannelsen, og at skolerne har ansvar for at sørge for støtte, der kan hjælpe elever med særlige udfordringer gennemføre.

Som Maria Schougaard Berntsen påpeger, er det vigtigt, at støtten er på plads fra start til slut i uddannelsesforløbet: “Elever og lærlinge med behov for støtte skal have lige så gode muligheder for at gennemføre deres uddannelse, så de ikke falder fra undervejs.”

Styrkede takster og lokal frihed skal mindske frafald på erhvervsskoler

Helena Mikkelsen, fagpolitisk ordfører i fagforeningen FOA, understreger vigtigheden af et markant permanent løft af taksterne til erhvervsskolerne, som hun mener er nødvendigt for at sikre uddannelsernes kvalitet. Hun peger også på, at skolerne nu får frihed til at udarbejde lokale handlingsplaner, der har til formål at reducere frafaldet.

”Det er FOA særligt glade for, der er et stort frafald på SOSU-uddannelserne, og frafaldet er ikke entydigt på tværs af landet,” siger Helena Mikkelsen.

Helena Mikkelsen fagpolitisk ordfoerer i fagforeningen FOA
Helena Mikkelsen, fagpolitisk ordfører i fagforeningen FOA (Foto: Via Ritzau)

Investeringer og samarbejde på tværs af sektorer

Dansk Metal og SMVdanmark er også positive over for regeringens forslag, som de mener vil medvirke til at reducere frafald og sikre højere kvalitet i erhvervsuddannelserne. Peter Faber fra Dansk Metal fremhæver, at pengene skal bruges lokalt af erhvervsskolerne, hvilket vil give dem mulighed for at investere i moderne udstyr og opkvalificering af undervisere.

Forbundssekretaer Peter Faber
Forbundssekretær Peter Faber (Foto: Via Ritzau)

Samtidig understreger Kasper Munk Rasmussen fra SMVdanmark vigtigheden af at skabe attraktive uddannelsesmuligheder for unge og sikre, at de starter på erhvervsuddannelserne frem for at vælge en anden uddannelsesvej.

Regeringens udspil indeholder også initiativer for at øge samarbejdet mellem skoler og virksomheder, hvilket ifølge SMVdanmark vil styrke relationen mellem den praktiske oplæring og den teoretiske undervisning.

Kasper Munk Rasmussen uddannelseschef i SMVdanmark.
Kasper Munk Rasmussen, uddannelseschef i SMVdanmark (Foto: Via Ritzau)

Fremtidens faglærte: En investering i Danmark

Med regeringens investeringer på området, håber både erhvervslivet og fagforeningerne på en markant forbedring af kvaliteten af erhvervsuddannelserne og et løft for fremtidens faglærte. Som Mattias Tesfaye, børne- og undervisningsminister, siger: “Med regeringens uddannelsespolitik vil der altså være investeret markant mere i fremtidens faglærte. Til gavn for dem selv og deres familier. Men også til gavn for danske virksomheder.

Hemmelig frøbank beskytter Nordens madforsyning – minister vil styrke samarbejdet

Læs også: Hemmelig frøbank beskytter Nordens madforsyning – minister vil styrke samarbejdet

Kulforbruget falder drastisk i Danmark: En milepæl mod en grønnere fremtid

Læs også: Kulforbruget falder drastisk i Danmark: En milepæl mod en grønnere fremtid