Erhverv

Små virksomheder i Nordjylland kæmper med offentlig sagsbehandling – markant værre end i resten af landet

En ny analyse fra SMVdanmark afslører store regionale forskelle i virksomheders oplevelser med offentlig sagsbehandling. Nordjyske virksomhedsejere oplever markant flere problemer end resten af landet, mens fynske virksomheder generelt er mere tilfredse.

Frustreret kvindelig virksomhedsejer sidder ved skrivebord med papirer og regnemaskine, mens hun holder sig for hovedet under sagsbehandlingsprocessen.
Lange ventetider og kompliceret sagsbehandling skaber dagligt frustration hos nordjyske virksomhedsejere, der oplever markant flere problemer med offentlige myndigheder end resten af landet. Foto: Adobe Stock
Af Gabriel Larsen 14. maj 2025

Små og mellemstore virksomheder i Nordjylland oplever langt flere udfordringer i mødet med offentlige myndigheder end virksomheder i andre dele af landet. Det viser en ny omfattende analyse fra SMVdanmark, der har undersøgt regionale forskelle i virksomhedernes oplevelser med offentlig sagsbehandling.

Analysen, der bygger på svar fra omkring 1.400 virksomheder på tværs af landet, tegner et bekymrende billede af situationen i Nordjylland, hvor næsten halvdelen af virksomhederne rapporterer om urimeligt lange sagsbehandlingstider.

Nordjyske virksomheder har landets dårligste oplevelser

Tallene taler deres tydelige sprog. Hele 13,7% af de nordjyske virksomheder vurderer kvaliteten af deres kontakt med det offentlige som “meget dårlig” – den højeste andel i hele landet. Samtidig har 17,1% af virksomhederne haft en negativ oplevelse i deres seneste dialog med kommunen.

Særligt alarmerende er det, at 46,5% af de nordjyske virksomheder har oplevet urimeligt lange sagsbehandlingstider, og 37,5% har følt sig dårligt eller uretfærdigt behandlet inden for de seneste to år.

Ny pris hædrer industriens unge talenter – og dem der bakker dem op

Læs også: Ny pris hædrer industriens unge talenter – og dem der bakker dem op

Fyn skiller sig positivt ud

I den anden ende af skalaen finder vi Fyn, hvor virksomhederne generelt har bedre oplevelser med det offentlige. Kun 3,2% af de fynske virksomheder vurderer kontakten som “meget dårlig”, hvilket er den laveste andel i landet. Ligeledes oplever “kun” 23,2% af de fynske virksomheder urimeligt lange sagsbehandlingstider – stadig et højt tal, men den laveste andel blandt alle regioner.

Fynske virksomheder rapporterer også om færre tilfælde af mangelfuld eller vildledende rådgivning (25,4%) sammenlignet med nordjyske virksomheder (34,9%).

Et landsdækkende problem der kræver handling

Selvom der er regionale forskelle, viser analysen, at problemer med sagsbehandlingskulturen er udbredt i hele landet. På landsplan har hver femte virksomhed følt sig intimideret i mødet med det offentlige, og hver tredje har oplevet mangelfuld eller vildledende rådgivning.

Problemerne omfatter blandt andet oplevelser med at blive sendt rundt mellem forskellige myndigheder, urimelige svarfrister og lange sagsbehandlingstider. Mange virksomheder beretter om situationer, hvor det offentlige bruger lang tid på at behandle en sag, hvorefter virksomheden får meget kort tid til at besvare henvendelsen.

Behov for politisk prioritering

Der er behov for en tilbundsgående undersøgelse af problemerne med sagsbehandlingskulturen, så der kan findes effektive løsninger. Det er afgørende at sikre bedre behandling af virksomhederne uanset deres geografiske placering.

Undersøgelsen peger på, at offentlige myndigheder fremover bør have større fokus på at uddanne og vejlede sagsbehandlere med virksomhedsrettet kontakt. Dette vil ikke kun hjælpe med at opfylde forvaltningslovens bestemmelser om det offentliges vejledningspligt, men også sikre en mere anstændig og rimelig opførsel i mødet med virksomheder.

Virksomheder og offentlige myndigheder bør spille hinanden gode, så de sammen kan skabe vækst og udvikling. Dette sker heldigvis i de fleste tilfælde, men analysen viser, at der stadig er for mange eksempler på det modsatte – særligt i Nordjylland.

Kilde: SMVdanmark

Færre lærerstuderende vil arbejde i folkeskolen efter endt uddannelse

Læs også: Færre lærerstuderende vil arbejde i folkeskolen efter endt uddannelse

EU forbyder minkavl: Danmark overvejer dispensation trods europæisk forbud

Læs også: EU forbyder minkavl: Danmark overvejer dispensation trods europæisk forbud