Nyheder
Spektakulære fortidsfund langs E45 ved Hedensted
I forbindelse med udvidelsen af E45 Østjyske Motorvej, er der gjort bemærkelsesværdige arkæologiske fund, der giver et nyt indblik i Sydskandinaviens fortid.
Disse opdagelser blev gjort ved Løsning Søndermark i Hedensted Kommune. Her ledte arkæologer fra Vejlemuseerne udgravninger i området som en forudsætning for motorvejsudvidelsen. Blandt de fundne genstande er sporene af en ældre bebyggelse, der fra år 0 til 450 efter vores tidsregning udviklede sig til en stormandsresidens. Fundet af flere halsringe indikerer, at der boede betydelige ledere i området, som havde ressourcerne til at samle og lede krigere i kamp.
Krigsudstyr som historisk vidne
I et af stormændenes huse opdagede arkæologerne en betydelig samling våben, herunder lanser, spyd og sværd. Den mest bemærkelsesværdige opdagelse var en stor, velbevaret ringbrynje, som er den første, der er fundet i en sydskandinavisk jernalderbebyggelse. Dette unikke fund er nu i hænderne på konservatorer for at sikre bevarelse til fremtidig undersøgelse.
Historiske perspektiver og samarbejde
Fundene fra Hedensted formodes at have tilhørt en besejret hær og kan herved have fungeret som et offer til guderne for at udtrykke taknemmelighed. Denne type krigsudstyr kan fortælle meget om politiske magtstrukturer i både det nuværende Danmark og det wider skandinaviske område. De arkæologiske aktiviteter, som er et samarbejde mellem Vejdirektoratet og lokale museer, giver et vigtigt indblik i Danmarks fortid og sikrer, at vigtige fortidsminder bevares, inden anlægsarbejdet påbegyndes.
Disse arkæologiske opdagelser langs E45 er med til at udvide vores viden om Sydskandinaviens historie, og de forventes, en gang undersøgelserne er færdige, at blive udstillet til glæde for offentligheden.