Danmark
Tæsk og trusler – fængselsbetjente gør op med fordomme
Mange har en forestilling om, hvad en fængselsbetjent laver. Nogle af dem er meget dramatiske og kommer fra film og tv-serier. Men fiktionens verden er langt fra virkelighedens, og en ny kampagne gør nu op med fordommene.
”Du er så færdig mand!”
Sådan lyder det fra skuespiller Jacob Lohmann, mens han i rollen som fængselsbetjent tæsker løs på en indsat. Men han bliver stoppet af en instruktør, der fortæller ham, at han er galt på den. Scenen er en del af kriminalforsorgens nye rekrutteringskampagne, der viser, at fængselsbetjentenes hverdag er langt fra det stereotype drama, som man ofte oplever i film og tv-serier.
”Virkeligheden i vores fængsler og arrester adskiller sig markant fra fiktionens verden. Derfor er det vigtigt at gøre op med de fejlagtige forestillinger, så folk kan adskille fakta fra fiktion. Vi rekrutterer fængselsbetjente, der har en sund dømmekraft og empati. Vores uniformerede medarbejdere arbejder med de indsatte og ikke mod dem, og selv om der ind imellem kan være udfordrende situationer, så er de uddannet i at håndtere dem”, siger direktør i kriminalforsorgen Ina Eliasen.
Mange har fordomme og spørgsmål om jobbet, og derfor har vi samlet nogle af dem her: https://blivfaengselsbetjent.dk/faq/
Kampagnen kan ses på kriminalforsorgens sociale medier, på https://blivfaengselsbetjent.dk/ og på biograflærredet.
Ansøgningsfristen til optag på fængselsbetjentuddannelsen er den 13. maj 2024.
Kriminalforsorgen har massivt fokus på at rekruttere flere fængselsbetjente, hvilket betyder, at vi har udvidet antallet af skoler og indført en ny merituddannelse samt fuld løn under uddannelsen.
Om uddannelsen til fængselsbetjent
- Uddannelsen til fængselsbetjent tager tre år, og uddannelsen til transportbetjent tager to år.
- Der er løn under hele uddannelsen til fængselsbetjent og jobgaranti, hvis du gennemfører uddannelsen. Man ansættes som tjenestemand.
- Der er mulighed for at afkorte uddannelsen til fængselsbetjent med op til 10 måneder, hvis man har den rette uddannelse og erhvervserfaring.
- Der er tre faste skoler, der er placeret i henholdsvis Birkerød i Nordsjælland, Nykøbing Falster og i Møgelkær sydøst for Horsens.
- Derudover åbner kriminalforsorgen nye pop-up skoler rundt om i landet, senest pop-up skolen i Vestre Fængsel i København.
- Uddannelserne har både teori på skolen og praktik i fængsler, arresthuse og transportenheder.
- Optagelsesprocessen inkluderer en ansøgning, en fysisk test, en online test og et interview.
- Næste frist for optagelse til kriminalforsorgens uddannelser er den 13. maj med studiestart til august.
- Kriminalforsorgen optager nye fængselsbetjente, transportbetjente og værkmestre fire gange årligt i januar, april, august og oktober.