Forbruger
Undersøgelse afslører: Du møder alkohol ni gange på din tur i supermarkedet
En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at alkohol er vanskelig at undgå under en indkøbstur i supermarkedet. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det problematisk, at alkohol eksponeres så meget under indkøbsturen. Forebyggelseschef Mette Lolk Hanak forklarer, at når alkohol er så synligt, øges fristelsen for impulsivt køb, hvilket især er problematisk for børn og unge. Kræftens Bekæmpelse opfordrer derfor til bedre regulering af alkoholens placering i butikkerne.
Undersøgelsen, der blev gennemført i 34 supermarkeder, viser, at alkohol ofte er strategisk placeret for at friste forbrugerne. I to ud af tre butikker findes alkohol ved kasselinjen, og i en fjerdedel af butikkerne er alkohol synligt allerede ved indgangen. Desuden er alkohol ofte placeret i farverige opsatser rundt om i butikken, hvilket gør det svært at undgå at bemærke produkterne.
Kræftens Bekæmpelse finder denne praksis bekymrende, da den øger risikoen for, at både voksne og unge køber alkohol, selvom det ikke var deres intention. Selvom markedsføring af alkohol til unge under 18 år er forbudt, fungerer den massive synlighed som en indirekte reklame, der kan påvirke både unge og voksne.
Politiske tiltag og forslag
Politikerne har også fået øjnene op for problemet med alkoholens synlighed i supermarkederne. Den seneste forebyggelsesplan fra 2023 indeholder forslag om, at alkohol ikke må placeres ved siden af varer, der henvender sig til børn og unge, eller ved indgangen til butikken. Kræftens Bekæmpelse går et skridt videre og foreslår, at alkohol kun må stå et til to steder i hver butik.
Mette Lolk Hanak udtrykker tilfredshed med, at politikerne tager problemet alvorligt, men understreger, at regulering af alkoholens placering kun er ét skridt. Der er også behov for at begrænse markedsføring af alkohol på sociale medier, gennem influencers og sponsorater for at reducere unges alkoholforbrug.
Kræftens Bekæmpelse mener, at hvis Danmark skal rykke sig fra at være europamestre i fuldskab blandt unge, skal der gøres en fælles indsats på flere områder samtidig. Begrænsning af alkoholens synlighed i supermarkederne er en god begyndelse, men der skal også styr på markedet online og blandt influencers.
Hvordan påvirker det Horsens?
Selvom undersøgelsen fokuserede på supermarkeder i Region Hovedstaden og Region Sjælland, kan resultaterne være relevante for supermarkeder i Horsens og omegn. En lignende undersøgelse i det østjyske område kunne give et billede af, om Horsens’ supermarkeder har tilsvarende udfordringer med alkoholens synlighed.
Så mens politiske tiltag og reguleringer er ved at blive implementeret, kunne det være nyttigt for lokale beslutningstagere og forbrugere at overveje, hvordan de kan reducere alkoholens synlighed lokalt i Horsens. Dette kunne potentielt hjælpe med at mindske fristelsen for både voksne og unge, og bidrage til et sundere samfund.