Nyheder

Unik metode: Ultralyden finder den perfekte flæskesteg

Julen nærmer sig, og flæskesteg står på menuen for mange danskere. Forskere fra Aalborg har udviklet en nyskabende metode ved brug af ultralyd, der kan hjælpe dig med at finde den perfekte flæskesteg ved indkøb.

Unik metode: Ultralyden finder den perfekte flæskesteg
Ifølge en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer forventer 72 procent af danskerne at få serveret flæskesteg juleaften. Foto: Aalborg Universitetshospital
20. december 2024
Af Benedikte Jensen

Forskning fra Aalborg Universitet viser, at en håndholdt ultralydsscanner kan anvendes til at vurdere kvaliteten af flæskestege. Forskerne, en læge og en medicinstuderende, har påvist, hvordan scanningen kan give en indikation af kødets væskeindhold. Dette er afgørende, da tidligere studier har vist, at stege med højt væskeindhold ofte bliver tørre efter tilberedning. Ultralydsteknologi er langt billigere og mere tilgængelig end de traditionelle MR-scannere, og det gør det muligt for forbrugere at tage teknologien direkte med i supermarkedet.

Test af teori i praksis

For at teste deres teori købte forskerne tre forskellige flæskestege og scannede dem for at analysere væske, fedt og bindevæv. Efter scanningerne blev stegene tilberedt og bedømt af en gruppe studerende, som vurderede smag og saftighed. Resultaterne viste en klar sammenhæng mellem væskeindhold og saftighed, hvor stegene med mindre væske blev vurderet som de bedste. Dette bekræfter ultralydens potentiale som et praktisk værktøj til at vælge flæskesteg af høj kvalitet.

Ny forskning viser at kvinder taler mere end mænd

Læs også: Ny forskning viser at kvinder taler mere end mænd

Fremtidige udsigter for ultralyd i madlavning

Selvom prisen på en ultralydsscanner i dag er relativt høj, forventes teknologien at blive mere tilgængelig i fremtiden. Dette giver mulighed for, at ultralydsscannere kan finde vej til gourmetrestauranter, hvor de kan hjælpe med at sikre råvarer af højeste kvalitet. Forskerteamet ser store perspektiver i teknologien, ikke kun inden for kødindustrien, men også potentielt for andre fødevarer.

Forskningen giver et spændende indblik i, hvordan teknologi kan revolutionere madlavningsprocesser og forbedre vores kulinariske oplevelser, selvom vi stadig venter på, om metoden kan overføres til andre typer kød som and. Indtil videre har nogen dog allerede bevist, at teknologi og videnskabelig tilgang kan føre til den perfekte flæskesteg til julemiddagen.

Kuldechok venter efter vinterferien: Isglatte veje og tocifrede frostgrader

Læs også: Kuldechok venter efter vinterferien: Isglatte veje og tocifrede frostgrader

Marinehjemmeværnet skruer op for NATO-opgave i Østersøen

Læs også: Marinehjemmeværnet skruer op for NATO-opgave i Østersøen