Forbruger

Uønsket opmærksomhed og tilråb: Unge kræver tryghed i nattelivet

De fleste unge har det godt med at gå i byen – men det gælder langt fra alle. Mange unge kvinder og personer fra minoritetsgrupper føler sig utrygge, især når de skal hjem om natten. Nu efterlyses målrettede løsninger, så alle unge kan føle sig sikre i nattelivet.

Uønsket opmærksomhed og tilråb: Unge kræver tryghed i nattelivet
Kvinder i nattelivet (foto: Adobe)
Af Rikke Lund 20. maj 2025

Mange unge er trygge – men ikke alle

Størstedelen af unge mellem 16 og 35 år føler sig trygge, når de går i byen. Men rapporten Tryghedsundersøgelse blandt unge i nattelivet viser, at trygheden langt fra gælder alle. Især kvinder og minoriteter – herunder non-binære personer – oplever utryghed, uønsket seksuel opmærksomhed og frygt for at blive overfaldet eller drugget.

Flere unge vælger ligefrem nattelivet fra på grund af bekymringer. 17 procent færdes sjældnere i byen, end de egentlig gerne vil, og mange undgår bestemte områder. Næsten hver tredje ung føler sig utryg på vej hjem – og det er det tidspunkt, hvor flest unge oplever utryghed.

Tryghedsundersoegelse blandt unge i nattelivet
“Tryghedsundersøgelse blandt unge i nattelivet” (grafik: Det Kriminalpræventive Råd/Voxmeter)
Temu solcremer dumper: Hormonforstyrrende stoffer fundet

Læs også: Temu solcremer dumper: Hormonforstyrrende stoffer fundet

Seksuelle krænkelser og uønsket opmærksomhed

Hele 62 procent af unge kvinder har enten oplevet eller set andre blive udsat for nedværdigende kommentarer eller tilråb. Næsten lige så mange har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Og det sætter sine spor.

Mere end halvdelen af kvinderne bekymrer sig for at blive udsat for grænseoverskridende adfærd i byen. Bekymringen er langt mere udbredt blandt kvinder end mænd – kun 5 procent af mændene tænker over uønsket seksuel opmærksomhed, mens hele 64 procent af kvinderne gør det.

For mange unge er det ikke kun konkrete oplevelser, der skaber utryghed – men også frygten for, hvad der kan ske. For eksempel frygter 46 procent af de adspurgte at blive drugget, selvom det kun er 3 procent, der har prøvet det.

Derfor vælger nogle nattelivet fra

Nogle unge oplever, at de ikke kan være sig selv i nattelivet. Andre føler, at de ikke kan færdes i visse områder. For eksempel svarer 53 procent, at der er steder, de ikke tør være i nattelivet. 12 procent holder sig helt væk fra byen på grund af utryghed.

Det har ikke kun betydning for den enkelte. De unge, der føler sig utrygge i nattelivet, har også lavere tillid til andre mennesker og er generelt mindre tilfredse med tilværelsen.

Kvinder i nattelivet1
Kvinder i nattelivet (foto: Adobe)

Hvad kan gøres?

Undersøgelsen foreslår en række tiltag, som kan gøre det tryggere at gå i byen:

  • Skab faste safespots, hvor unge kan søge hjælp.
  • Gør natteravne og natteværter mere synlige i gadebilledet.
  • Indfør ansvarlig udskænkning og klare regler for håndtering af krænkende adfærd.
  • Skab bedre belysning og trygge byrum, især på de ruter unge bruger til og fra byen.
  • Formidl mere positive og nuancerede fortællinger om nattelivet – så bekymringer ikke bliver forstærket af skrækhistorier.
  • Tilpas løsningerne til de lokale behov – for utrygheden varierer fra by til by.

Der er bred enighed om, at ingen unge skal være bange for at tage i byen. Og selvom flertallet føler sig trygge, er det afgørende at fokusere på dem, der ikke gør – for alle har ret til et natteliv uden frygt.

Lad hækken gro: Enkle skridt, der redder havens dyr

Læs også: Lad hækken gro: Enkle skridt, der redder havens dyr

Ny pris hædrer industriens unge talenter – og dem der bakker dem op

Læs også: Ny pris hædrer industriens unge talenter – og dem der bakker dem op